Alaşehir`li Üzüm Üreticileri Sigortadan Dertli
EKONOMİAsıl zararın görüldüğü bu dönemleri de kapsama alın. Sadece bağların uyandığı dönem ile hasadı hesaba katmayın.
HER yıl Mart ayında bağdaki üzümü don tehlikesiyle, yaz aylarında ise sergideki üzümü yağmur tehlikesiyle karşı karşıya olan üretici, ürününü sigortalattığı TARSİM’e "Asıl zararın görüldüğü bu dönemleri de kapsama alın. Sadece bağların uyandığı dönem ile hasadı hesaba katmayın" çağrısında bulundu.
Bağ Danışma Kurulu’nun geçen Nisan ayında yaptığı toplantının sonuçları açıklandı. Sofralık üzümde hasat olgunluk değerlerinin uygulanması ve tarım sigortaları ile ilgili konuları ele alan Bağ Danışma Kurulu, önerilerini de kamuoyuyla paylaştı.
Toplantıda Ege üzüm üretiminin merkezi olan Manisa’da zirai ilaç bayileri ve yetkililer ile dünyada kalıntı konusunda yaşanan gelişmelerin ele alındığı bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırılırken üreticilere yönelik de eğitim toplantısı düzenlenmesi gündeme getirildi.
"SİGORTA ZAMANI ZARAR ZAMANINA UYMUYOR"
Bağcılık Danışma Kurulu adına Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür imzalı açıklamada, sektörün tüm paydaşlarıyla üzümün ve bağcılığın tüm sorunlarını tartışarak, ortak çözüm yolları üretmeye devam edileceği vurgulandı, tarım sigortasında görülen sorunlara da dikkat çekildi.
Tarım sigortasıyla ürününü TARSİM’e sigortalanan üreticinin bazı sorunları olduğunu hatırlatan Soygür, "Üzümün sigorta başlangıcı gözlerin uyanma dönemi olarak belirlenmiş oysa gözler, kollar ve gövde uyku döneminde de dondan etkilenebilmektedir" dedi.
Özellikle Mart ayında görülen soğukların ürüne zarar verdiğini anlatan Soygür, başka teknik nedenlerden dolayı da üretici ile TARSİM’in karşı karşıya geldiğini vurgulayarak, "İl ve ilçe merkezleri hakem heyetleri kurulmalı, anlaşmazlık durumunda bunlara başvurulmalıdır" dedi. Soygür ayrıca, sergideki üzümün de yaz yağmurlarından olumsuz etkilenebildiğine dikkat çekerek sigorta kapsamına alınmasını istedi.
ÖNERİLER HAZIR
Önerilerinde üretim alanlarının don ve dolu haritalarının çıkarılması gerektiğini de kaydeden Soygür, şu önerileri getirdi:
"Don olayının çok sık yaşandığı bölgelere toplu koruma sağlayacak sistemler kurulmalıdır. Koruma sağladığı gözlemlenen yağmurlama gibi sistemler araştırılmalı ve faydalı olduğu tespit edilirse devlet tarafından desteklenmelidir. Asma bitkisinin tüm dönemleri ve organları sigorta altına alınmalıdır.
Don sigortalarında verim tahminindeki anlaşmazlıkları önlemek için rayiç bedel uygulamasına geçilmeli, poliçeler önceden belirlenmiş bedel üzerinden yapılmalıdır. Ayrıca üreticinin zararlı etkenlerden korunması için film, afiş, eğitim materyalleri hazırlanmalıdır." ( Hürriyet )
İlginizi Çekebilir
BAYRAM TATİLİ SONRASI YAPRAK MESAİSİ BAŞLADI
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde nisan ayında alımlarına başlanan taze bağ yapraklarında bayram tatilinin ardından alımlar yeniden başladı. Bayram öncesi kilosu 20 TL’den alınan yapraklar tüccarlar tarafından 25 TL’den alınmaya başladı.
TEK ASMADA 70 SALKIM ÜZÜM
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde evinin bahçesine 18 yıl önce diktiği uslu cinsi asmadan bu yıl 70 salkım üzüm alan Bekir Yılmaz, her yıl olduğu gibi üzümleri komşularına ve misafirlerini ikram ettiğini söyledi.
MANİSADA BÜYÜKŞEHİRDEN ÇİFTCİLERE DESTEK
Manisa Büyükşehir Belediyesi, doğal afetlerden zarar gören üreticilere destek olmak için çalışma başlattı. Zarar gören küçük üreticilere yönelik destek karar tasarısı Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında görüşülerek ilgili komisyona sevk edildi.
BAŞKAN BALABAN PAZARCI ESNAFINI DİNLEDİ
Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Pazarcılar Odası Başkanı Destan Bulgay ve yönetimini ağırladı. Yunus Emre Kültür Parkı İrfan Meclisi’nde gerçekleştirilen toplantıda pazarcı esnafının sorunlarını dinleyen Başkan Balaban, sorunların çözümü için birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.