© Manisa İnternet Haber 2019

Dünya Adana - Ceyhan`ı Konuşuyor

Biz bölgeye 100 milyar TL\'lik bir yatırım yapılmasını bekliyoruz. Atılan adımlara baktığımızda bu beklentimizin yerinde bir beklenti olduğunu düşünüyoruz

Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Sürenkök, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ ile birlikte bölgeye yaklaşık 100 milyar TL’lik bir yatırım yapılmasını beklediklerini kaydederek, bu yatırımların da Türkiye’nin, '2023 hedefleri'ne ulaşılmasında önemli bir misyon üstleneceğini savundu.

 

Üretim ve istihdamın arttırılması, yatırımların teşvik edilmesi noktasında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın önerisi Adana'nın Ceyhan ilçesinde de 'Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi' oluşturulduğunu hatırlatan Sürenkök, endüstri bölgelerinin organize sanayi bölgelerinden farklı olarak hazine adına kamulaştırılan alanlara kurulduğunu vurguladı. Bu kapsamda da bölgelerdeki arsaların satılmak yerine belirli yıllar için yatırımcıya 49 yıllığına tahsis edildiğini kaydeden Sürenkök, buna bağlı olarak da 'Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi' için 13 bin 500 dönümlük bir alanda başlatılan kamulaştırma çalışmalarının sürdürüldüğünü anlattı.

 

"KAMULAŞTIRMA KONUSUNDA YAŞANAN SORUN VE SIKINTILAR AŞILDI"

 

Yeni yatırımlara bağlı olarak bölgenin toplam genişleme alanının 130 bin dönüm olduğu bilgisini de veren Sürenkök, 'Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi' için seçilen alanda kamulaştırma konusunda bir takım sorun ve sıkıntılar yaşandığını, ancak bunların Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nce ortaya konulan çalışmalarla aşılarak, artık sona gelindiğinin altını çizdi. Yasal sürecin yanı sıra Gülpınar Belediyesi'nin imar düzenlemeleri ile ilgili sıkıntılarla birlikte Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, bölgede bulunan 'İsos Harabeleri' ve burada bulunan su kemerlerinin korunması konusunun da bir başka sorun olarak öne çıktığını dile getiren Sürenkök, tüm bu sorunların aşılarak mutabakata varıldığını ifade etti.

 

"BÖLGEYE 100 MİLYAR TL'LİK YATIRIM BEKLİYORUZ"

 

'Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'ne yatırımda bulunmak isteyen firmaların, sorunların aşılıp, yatırım için gerekli ortamın sağlanması noktasında somut adımların atılmasını beklediği yorumunda bulunan Sürenkök, "Somut adımlar atılıp, yatırımcılara da 'Tamam' denildiğinde Adana'nın adeta kaderi değişecek. Ceyhan'da yapılacak olan yatırımlar, adeta bir 'domino' etkisi oluşturacak ve diğer sektörleri de canlandırıp, kent ekonomisine artı değer olarak yansıyacak. Bölgeye ilk yatırımı yapacak olan firmaya 15 milyar TL'lik 'yatırım teşviki' aldı. Bu önemli bir gelişme. Biz bölgeye 100 milyar TL'lik bir yatırım yapılmasını bekliyoruz. Atılan adımlara baktığımızda bu beklentimizin yerinde bir beklenti olduğunu düşünüyoruz" dedi.

 

"2023 YILI HEDEFLERİNDE CEYHAN 'KİLİT NOKTA' OLACAK"

 

Söz konusu yatırımların sadece Adana değil, aynı zamanda da Türkiye ekonomisine de olumlu katkılar sunacağı görüşünü savunan Sadi Sürenkök, bunun da Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümüne denk gelen 2023 yılı için ortaya konulan hedeflere ulaşılması adına Ceyhan'ın 'kilit nokta'da yer alacağını söyledi. Adana'nın, ikinci bir 'Rotterdam' olması için çabaladıklarını, ancak bunun görüldüğü kadar kolay olmadığını, üzerinde çok çalışılması gerektiğini anlatan Sürenkök, Rotterdam'a sadece geçtiğimiz yıl yapılan yatırımın 750 milyon dolar olduğu bilgisini verdi. Sürenkök, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Benzer yatırımların burada da hayata geçirilebilmesi için devletimizin konuyu çok önemsemesi gerekiyor. Ama Rotterdam'dakiler Ceyhan'ı kendilerine 'partner' olarak görüyor. Bu konudaki çalışmalar ise sürüyor."

 

"SADECE TÜRKİYE'NİN DEĞİL, DÜNYANIN GÖZÜ CEYHAN'DA"

 

Sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda da tüm dünyanın gözünün Ceyhan'da ve bölgede yapılacak yatırımlarda olduğuna dikkat çeken Sürenkök, Rotterdam'daki temaslarında yetkililerin kendilerine; "Biz, Türkiye'de kendimize partner olarak sadece Ceyhan'ı görüyoruz" görüşünü dile getirdiklerini anlattı. "Adana, ikinci bir Rotterdam olacak" demekle işin bitmediğini, bugünden başlanarak gelecek 30 yılın planlanması yapılması gerektiği uyarısında bulunan Sürenkök, bunun yanında gerekli yatırımların da zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi çağrısını yaptı. Sürenkök, "Bölge olarak biz, Rotterdam'dan daha etkili bir konumdayız. Hem Ortadoğu ve Yakındoğu'ya, hem de Asya ve Avrupa'ya hizmet edebilecek bir bölgede bulunuyoruz. Rotterdam sadece Avrupa'ya hizmet eden bir bölge" ifadesini kullandı.

 


"ADANA BAŞARIRSA TÜRKİYE'DE BAŞARIR"

 

'Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi' konusunun sadece Adana'nın değil, aynı zamanda Türkiye'nin meselesi olduğunu vurgulayan Sürenkök, "Eğer Adana bunu başarırsa, Türkiye'de başarmış olacak. Bu nedenle de bakanlıklar arasında koordinasyon sağlanıp, ortak hareket edilmesi gerekiyor" diye konuştu. Yaklaşık 9 milyon kişinin yaşadığı 'Çukurova Bölgesi'nin ortak hareket etmesi gerektiğini, tarih boyunca da bölgenin bir bütün olarak ele alındığını, bu nedenle de kentlerin birbirini rakip olarak değil, birbirini tamamlayan bir bütünün eşit parçaları olarak görmesi gerektiğini savunan Sürenkök, bunun sağlanması halinde her şeyin çok daha farklı olabileceğini belirtti. Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Adana ile Ceyhan arasındaki 88 kilometrelik yolun 43 kilometreye düşürülmesine yönelik hazırlanan projeye onay verdiğini hatırlatan Sürenkök, böylelikle söz konusu bölgenin canlanacağı gibi karayolu ağ bağlantısının da güçleneceğini vurguladı.  İHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER