Tırtıl Alerjisine Dikkat!
SAĞLIKAdalarda yaşanan tırtıl alerji vakalarının kamuoyunda sıkça yer alması, \"Tırtıl alerjisi neden oluyor?\" sorusunu da beraberinde getiriyor.
Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak tırtıl alerjisinin sebeplerini ve korunma yöntemlerini anlatıyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak; tırtılın alerji yapan böcekler sınıfına girdiğini, bu tırtıl tipinin çam ağaçlarında bulunduğunu, tırtıl alerjisinin ise en çok çam ağacı çalışanlarında görüldüğünü belirtiyor. Tırtılın larva döneminde alerji geliştirme potansiyelinin arttığına ve tırtıl kılları ile temas sonrası oluştuğuna dikkat çekiyor. Prof. Dr. Tabak aşırı alerjenik olan bu kıllara elle temas eden kişilerin her iki elinde de kurdeşen (ürtiker) şeklinde temas dermatiti (egzama) oluştuğunun gözlendiğini söylüyor.
Tedavisi Nasıl Oluyor?
Prof. Dr. Yonca Tabak; tırtıl kıllarının temas dışında rüzgar ve hava yolu ile ciltle temas ettiğinde de kurdeşen gelişebildiğini vurguluyor. Hava yolu ile gelişen bu tip temas dermatitlerinin sıklıkla ensede görüldüğünü belirtiyor. Temas dermatiti/ kurdeşen oluşan hastaların, haricen ciltlerine kullanılacakları bazı kremlerin veya ağızdan kaşıntı giderici alerji ilaçlarının tedaviyi sağlayabileceğini söylüyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak; aynı kılların göze de hava yolu ile ulaşması sonucu gözde de alerjik reaksiyon yaratabildiğinin altını çiziyor. Gözde oluşan sulanma, kızarma, kaşıntı belirtileri, göz damlaları veya ağızdan alerji ilaçları ile tedavi edilebiliyor. Tırtıl alerjisi olanlarda yanlışlıkla da olsa ağız yolu ile sindirilme olursa, ağır anjiyoödem ve anafilaksi geliştiği bildirilen vakalar olduğunu sözlerine ekliyor. Özellikle çam alerjisi olduğu söylenen hastaların, tırtıl alerjisi yönünden incelenmesini öneriyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak; korunmanın en etkin tedavi yolu olduğunu, bu hastaların çam ağaçlarının bulunduğu alanlarda piknik yapmaktan kaçınması gerektiğini belirtiyor. Çam ağaçlarının bulunduğu bölgelere gitme mecburiyeti olan kişilerin, reaksiyon oluştuğunda müdahale edilebilecek ilaçların bulunduğu enjeksiyon kitlerini 24 saat yanında bulunması gerektiğinin önemine değiniyor.
İlginizi Çekebilir
DR. ARIOĞLU'NDAN ÖZELLİKLE TARIM İŞÇİLERİNE SICAK UYARISI
Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesindeki Aile Sağlık Merkezi Doktoru Gizem Arıoğlu bölgede yaşanan aşırı sıcakların en fazla güneşin altında çalışmak zorunda olan tarım işçilerini etkilediğini belirterek işçilere hem uyarılarda hem de tavsiyelerde bulundu.
SALİHLİ'DE KÜÇÜK BAŞ HAYVANLAR AŞILANIYOR
Manisa’nın Salihli ilçesinde küçükbaş hayvanların aşılanması ve kayıt altına alınmasına dair çalışmalar sürdürülüyor.
MANİSA ŞEHİR HASTANESİN DE AĞRILARI DİNDİREN POLİKLİNİK
MANİSA (İHA) – Manisa Şehir Hastanesi bünyesinde, her türlü kronik ağrının yanı sıra sebebi bulunamayan şiddetli ağrılarla ilgilenen Algoloji (Ağrı Tedavisi) Polikliniği, 2 buçuk yılda yaklaşık 16 bin hastaya hizmet verdi.
SAĞLIK MÜDÜRÜ KARACA'DAN SICAK HAVA UYARISI
Manisa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Erol Karaca normalin üstünde seyreden sıcak havalara karşı Manisalıları uyardı. İl Sağlık Müdürü Karaca yaptığı uyarıda sıcak havalardan en çok yaşlıların, kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullananlar, kalp, şeker ve solunum yolu hastaları, hamilelerin ve çocukların etkilendiğini vurguladı.