ALAŞEHİR OVASINI COŞTURACAK PROJE
EKONOMİTürkiye’nin üzüm başkenti Alaşehir’de DSİ ve Dünya Bankası işbirliği ile hayata geçirilecek dev proje ile 136 bin 500 dekar arazi modern sulamaya kavuşacak
Türkiye’nin üzüm başkenti Alaşehir’de DSİ ve Dünya Bankası işbirliği ile hayata geçirilecek dev proje ile 136 bin 500 dekar arazi modern sulamaya kavuşacak. Proje sayesinde üreticinin 2019 rakamlarıyla her yıl ortalama 150 milyon lira daha fazla gelir elde etmesi bekleniyor. Dünyanın en büyük çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçısı konumundaki Türkiye’nin “üzüm ambarı” Alaşehir’e bir müjde de DSİ’den geldi. 1979 yılında inşa edilen Alaşehir Sulaması, Dünya Bankası işbirliği ile yenileniyor. Hazırlanan proje ile 40 yıllık açık sistem kanallar borulu basınçlı kapalı sisteme dönüşecek. Yeni sistem ile hem üretici hem de ülke ekonomisi kazanacak.
360 kilometre boru döşenecek
Dünya Bankası işbirliği ile hayata geçirilecek 'Alaşehir Sulaması Yenileme Projesi' 136 bin 500 dekar araziyi kapsayacak. 4 yılda tamamlanması planlanan işin kapsamında, zamanla yıpranan açık sistem kanallar, basınçlı borulu kapalı sistem ile değiştirilecek. Yeni proje için 360 kilometre boru hattı döşenecek ve bölgeye ön ödemeli sayaç sistemi kurulacak. Hem su daha etkin kullanılacak hem de üretici kullandığı kadar ödeyecek.
Her yıl 150 milyon lira kazandıracak
Alaşehir Sulaması Yenileme Projesi'nin üreticilere dekar başına bin 100 lira 34 kuruş gelir artışı sağlaması ve bölge üreticisine 2019 yılı rakamlarıyla her yıl ortalama 150 milyon 196 bin 663 lira daha fazla kazandırması bekleniyor.
Dünya Bankası heyeti inceleme yaptı
2019 yılı sonunda ihale edilmesi planlanan projenin uygulama sahasını yerince incelemek için Manisa’ya gelen 12 kişilik Dünya Bankası heyeti, DSİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte Alaşehir’de incelemelerde bulundu. Üreticiler ile bir araya gelen konuk heyet talepleri dinleyerek, projeden beklentileri değerlendirdi.
40 yıl önce inşa edilmişti
Alaşehir Sulaması açık kanal ve kanaletli sistem olarak 1979 yılında inşa edilmişti. Yaklaşık 40 yıldır kullanılan sistemin yıpranması ve rantabilitesini kaybetmesi nedeniyle projenin basınçlı borulu-kapalı sisteme dönüştürülmesi uygun görülmüş ve bir süre önce çalışmalara başlanmıştı.
İlginizi Çekebilir
BAYRAM TATİLİ SONRASI YAPRAK MESAİSİ BAŞLADI
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde nisan ayında alımlarına başlanan taze bağ yapraklarında bayram tatilinin ardından alımlar yeniden başladı. Bayram öncesi kilosu 20 TL’den alınan yapraklar tüccarlar tarafından 25 TL’den alınmaya başladı.
TEK ASMADA 70 SALKIM ÜZÜM
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde evinin bahçesine 18 yıl önce diktiği uslu cinsi asmadan bu yıl 70 salkım üzüm alan Bekir Yılmaz, her yıl olduğu gibi üzümleri komşularına ve misafirlerini ikram ettiğini söyledi.
MANİSADA BÜYÜKŞEHİRDEN ÇİFTCİLERE DESTEK
Manisa Büyükşehir Belediyesi, doğal afetlerden zarar gören üreticilere destek olmak için çalışma başlattı. Zarar gören küçük üreticilere yönelik destek karar tasarısı Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında görüşülerek ilgili komisyona sevk edildi.
BAŞKAN BALABAN PAZARCI ESNAFINI DİNLEDİ
Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Pazarcılar Odası Başkanı Destan Bulgay ve yönetimini ağırladı. Yunus Emre Kültür Parkı İrfan Meclisi’nde gerçekleştirilen toplantıda pazarcı esnafının sorunlarını dinleyen Başkan Balaban, sorunların çözümü için birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.