LAVANTA ALTERNATİF GELİR KAPISI OLDU
EKONOMİHer yıl üretim alanı genişleyen ve aromatik bitkiler içerisinde en çok tarımı yapılan ürün olan lavanta, çiftçiler için alternatif gelir kaynağı oldu.
Kokusu ve rengiyle tıbbi aromatik bitkiler içerisinde en çok yetiştirilen bitki olan lavantanın üretim alanı her geçen yıl genişliyor. Türkiye’nin dört bir yanında yetiştiriciliği yapılan lavanta çiftçinin alternatif gelir kaynağı oldu. Önemli tarım ve hayvancılık şehirlerinden Manisa’da da lavanta yetiştiriciliğinin popüler olduğu şehirlerden birisi durumda.
Lavantanın kozmetik, sağlık ve temizlik sektörlerinde yoğun bir şekilde talep gördüğünü belirten meyve fidanı ve tıbbi aromatik bitki fidesi üreticisi Agrolidya Tarım Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Yaşar, "Yetiştirdiğimiz tıbbi aromatik bitki fideleri içerisinde en çok satışı yapılan ürün lavanta fidesi. En değerli uçucu yağlardan birisi lavanta yağıdır. Yağının çok değerli olması, yağıyla birlikte çıkan suyunun dahi satılabiliyor olması, işçiliğinin çok az ve masrafsız olması insanların bu ürüne ilgi duymasına sebep oluyor. E ticaret sitemiz www.agrolidya.com üzerinden gelen taleplere baktığımızda lavantaya ilgi duyan çok geniş bir kitle var. Bazıları bahçesine kokusu için 3-5 kök alırken, bazıları büyük bahçeler kuruyor. Özellikle arıcıların son yıllarda tercihi de lavantadan yana. Lavanta balı üretimi yapmak için arıcılardan lavanta fidesi talepleri geliyor. Dekara 1800-2000 kök dikilen lavanta bitkisini ikinci yılda hasat etmek mümkün. Tıpta, kozmetikte, sanayide bir çok kullanım alanı bulunan lavanta susuz yetişmesi, işçiliğinin yok denecek kadar az olması ve bir çok ürüne göre daha yüksek gelir getirmesi sebebiyle yetiştiriciliği her yıl artan ürünlerin başında geliyor" dedi.
İlginizi Çekebilir
BAYRAM TATİLİ SONRASI YAPRAK MESAİSİ BAŞLADI
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde nisan ayında alımlarına başlanan taze bağ yapraklarında bayram tatilinin ardından alımlar yeniden başladı. Bayram öncesi kilosu 20 TL’den alınan yapraklar tüccarlar tarafından 25 TL’den alınmaya başladı.
TEK ASMADA 70 SALKIM ÜZÜM
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde evinin bahçesine 18 yıl önce diktiği uslu cinsi asmadan bu yıl 70 salkım üzüm alan Bekir Yılmaz, her yıl olduğu gibi üzümleri komşularına ve misafirlerini ikram ettiğini söyledi.
MANİSADA BÜYÜKŞEHİRDEN ÇİFTCİLERE DESTEK
Manisa Büyükşehir Belediyesi, doğal afetlerden zarar gören üreticilere destek olmak için çalışma başlattı. Zarar gören küçük üreticilere yönelik destek karar tasarısı Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında görüşülerek ilgili komisyona sevk edildi.
BAŞKAN BALABAN PAZARCI ESNAFINI DİNLEDİ
Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Pazarcılar Odası Başkanı Destan Bulgay ve yönetimini ağırladı. Yunus Emre Kültür Parkı İrfan Meclisi’nde gerçekleştirilen toplantıda pazarcı esnafının sorunlarını dinleyen Başkan Balaban, sorunların çözümü için birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.