MANİSA'DA KISITLAMA 28 NİSAN'DA SONA ERİYOR
EKONOMİŞap hastalığı nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı kararla hayvan hareketlerinin kısıtlanması kararı 28 Nisan’da sona eriyor. Şap hastalığının görülmediği ancak kısıtlama nedeniyle hayvan hareketlerinin durdurulduğu Manisa’da çalışmalar hakkında Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk bilgi verdi.
Geçtiğimiz aylarda ülkenin bazı bölgelerinde ortaya çıkan Sat- 2 Serotipli Şap hastalığına anında müdahale eden Tarım ve Orman Bakanlığı, gerek hastalığın görüldüğü bölgede gerekse ülke genelinde hareket kısıtlamaları getirilerek hastalığın yayılmasının önüne geçildi. Bakanlığa bağlı Şap Enstitüsünde 37 günde yeni aşı geliştirilen ve üretilen Sat-2 Serotipi içeren bivalan aşılar ile ülke genelindeki büyükbaş hayvanların aşılanması sağlandı.
Manisa İl genelinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “İl ve ilçe müdürlüklerimizce yapılan yoğun çalışmalar neticesinde SAT-2 tipi Şap Hastalığı ilimizde görülmemiştir. Manisa ilinde bu süreç hastalıktan ari bir şekilde başarıyla yürütülmüştür. İlimizde Şap hastalığına karşı 2023 yılı ilkbahar döneminde 204 bin 446 doz tetravalan (4 suş içeren) aşı ve 69 bin 651 doz bivalan (2 suş içeren) aşı uygulaması yapılmıştır.
Aşılama oranlarının ilimizde ve ülke genelinde artması ile birlikte hastalık tamamen kontrol altına alınmıştır. Söz konusu hastalığın kontrol altına alınması dolayısıyla ilimiz ve ülke genelinde şap hastalığına duyarlı türler için uygulanan hareket yasağı belirli şartlar dahilinde 28 Nisan 2023 tarihi itibari ile kaldırılmıştır. Bakanlığımızca belirlenen kurallar çerçevesinde yetiştiricilerimiz hayvan hareketi işlemlerini yapabileceklerdir. İller arası büyükbaş hayvan sevklerinde, sevk edilecek büyükbaş hayvanların Sat-2 serotipini içeren aşı ile aşılanması ve aşılama tarihinden itibaren 21 günlük sürenin geçmiş olması şartı aranırken, iki aylık yaştan küçük sığır cinsi hayvanların sevklerinde şap aşısı şartı aranmayacaktır. Küçükbaş hayvanların iller arası sevklerinde şap aşısı şartı aranmayacaktır. İl içinde ise büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı şartı aranmayacaktır” dedi.
İlginizi Çekebilir
BAYRAM TATİLİ SONRASI YAPRAK MESAİSİ BAŞLADI
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde nisan ayında alımlarına başlanan taze bağ yapraklarında bayram tatilinin ardından alımlar yeniden başladı. Bayram öncesi kilosu 20 TL’den alınan yapraklar tüccarlar tarafından 25 TL’den alınmaya başladı.
TEK ASMADA 70 SALKIM ÜZÜM
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde evinin bahçesine 18 yıl önce diktiği uslu cinsi asmadan bu yıl 70 salkım üzüm alan Bekir Yılmaz, her yıl olduğu gibi üzümleri komşularına ve misafirlerini ikram ettiğini söyledi.
MANİSADA BÜYÜKŞEHİRDEN ÇİFTCİLERE DESTEK
Manisa Büyükşehir Belediyesi, doğal afetlerden zarar gören üreticilere destek olmak için çalışma başlattı. Zarar gören küçük üreticilere yönelik destek karar tasarısı Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında görüşülerek ilgili komisyona sevk edildi.
BAŞKAN BALABAN PAZARCI ESNAFINI DİNLEDİ
Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Pazarcılar Odası Başkanı Destan Bulgay ve yönetimini ağırladı. Yunus Emre Kültür Parkı İrfan Meclisi’nde gerçekleştirilen toplantıda pazarcı esnafının sorunlarını dinleyen Başkan Balaban, sorunların çözümü için birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.