Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye’nin kredi notunu pozitiften durağana çeviren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin kendi ayağına ateş ettiğini ve güvenilirliğini yitirdiğini söyledi.
Bakan Zafer Çağlayan, “Yatırım Danışma Konseyi 7. Toplantısı”nın yapıldığı Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. IMF Başkanı Christine Lagarde ile dün yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Çağlayan, “IMF Başkanı açık bir şekilde ifade etti, 'S&P Türkiye'den özür dilemesi gerekir' dedi. S&P, double S&P bana göre, ister özür dilesin ister dilemesin, bizim böyle bir beklentimiz yok. Biz zaten bu konuyla ilgili değerlendirmeyi tüm dünya kamuoyuna bıraktık. Kendi güvenirliği konusunda ciddi darbe almıştır. S&P’nin yapmış olduğu değerlendirme, en hafif değimiyle Yunanistan’la ilgili yapmış olduğu değerlendirme ne kadar sığ, ne kadar derinliği olmayan, yanlış ve politik olduğunun bir göstergesidir. S&P maalesef çifte standart uygulamıştır. Çifte standart uygulayan bir kuruluş” diye konuştu.
Kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış oldukları değerlendirmelerin uluslararası alanda son derece önemli ve anlamlı olduğunu ifade eden BakanÇağlayan, şunları söyledi; “Ama maalesef zaman zaman hata yapanlar çıkıyor. Bu hatanın Türkiye’ye hiçbir maliyeti olmamıştır ve olmayacaktır. Ama S&P kendi ayağına ateş etmiştir ve kendi güvenirliği gitmiştir. Ben Sayın Lagarde’a ‘4 yıldır IMF’siz devam ediyoruz’ dedim. Ben 2001 yılında IMF’den 1 milyar dolar koparmak için neler yaptığımızı biliyorum. O 1 milyar doları IMF vermeseydi, o gün Türkiye bürokratına maaş ödeyemeyecekti. Ama biz 4 yıldır küresel krizin geçtiği bir ortamda, Avrupa’ya eğer IMF el atmasa daha kötüye gideceği bir ortamda biz IMF’siz yolumuza devam ediyoruz. Bu demek değildir ki biz IMF’ye karşıyız, IMF’nin kurucu ortağıyız. IMF ile aramızda şimdi ufak bir ilişki var, 2.3 milyar dolar. Bunu da önümüzdeki yıl zamanı geldiğinde ödeyeceğiz. Ama biz IMF ile her anlamda oturur her konuyu, her zaman konuşuruz, IMF’nin tavsiyelerini mutlaka dikkate alırız. Lagarde’a, ‘IMF’nin bir konuda düzeltmenizi istediğim bir şey var’ dedim. ‘Türkiye ile ilgili tahminlerde çok yanılıyor’ dedim. IMF’nin de bu konudaki yapmış olduğu Türkiye değerlendirmelerini çok daha sağlıklı yapmasını tavsiye ederim. Lagarde samimi olduğumuz bir arkadaşımız.”
Dün yaptıkları görüşmede Lagarde’ın kendisine, “Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı yok ama IMF’nin Türkiye’ye ihtiyacı var. Beraber olalım, birlikte olalım yoksa biz de iş konusunda sıkıntıya düşmeyelim” dediğini ifade eden Çağlayan, IMF Başkanı’nın bugün de yine benzer görüşlerde bulunduğunu söyledi. İHA
Yorum Yazın