Burun estetiği – “rinoplasti” ameliyatlarında amaç burnun şekil bozukluklarını düzeltmek ve aynı zamanda burun içinde nefes almaya engel olan eğiklikler, burun eti büyümeleri gibi problemleri ortadan
Ameliyat öncesi süreçte, burunla ilgili bütün estetik, fonksiyonel şikayetlerin ve beklentilerin doktor ile kapsamlı bir şekilde görüşülmesi yanında teknolojiden yararlanarak ameliyatın olası sonuçlarının önceden görüntülenmesi, hastanın görsel olarak ameliyat sonrasında oluşacak görüntüsüne hazırlanmasını sağlayarak müdahale sonrası hayal kırıklıklarının yaşanması riskini en aza indirgemektedir.
KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Teoman Dal, burun estetik ameliyatları sonrasına yaşanan hayal kırıklıkları ve hasta memnuniyetsizliği ile diğer müdahalelere göre daha sık karşılaşıldığına dikkat çekti. Doç. Dr. Teoman Dal “Burun insan simasının en önemli yapılarından birisi olduğundan kimi hastaların yıllardır alıştıkları simalarının değişmesi sonrasında yeni görüntülerine alışmaları zor olabiliyor. Diğer taraftan burun yüz yapıları ile bir bütün olarak anlam ifade ettiğinden bazı durumlarda hastaların sadece burun şeklinin değişmesi ile hayallerindeki görüntüye ulaşamamaları da sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Oysa günümüzde hızla gelişen tıbbi teknolojilerin yardımı ile ameliyat öncesinde mevcut problemleri hassas bir şekilde değerlendirilebildiğimiz gibi burun ve yüz bölgesinde yapılacak müdahalelerin olası sonuçlarını ameliyat öncesinde gerçekçi bir şekilde üç boyutlu olarak görüntüleyebiliyoruz. Bu ileri görüntüleme teknolojileri ile biz doktorların hastalarımızın tam olarak ne istediğini anlayıp ameliyatlarımızı bu doğrultuda planlamamız; hastalarımızın da ameliyat sonrası nasıl görünecekleri hakkında gerçekçi şekilde fikir sahibi olarak ameliyata karar verebilmeleri sayesinde hasta memnuniyetini en üst düzeye taşıyabiliyoruz.”dedi.
Bu amaçla geliştirilen görüntüleme sistemleri farklı açılardan aldıkları yüksek çözünürlüklü dijital görüntüleri kullanarak özel bir yazılım yardımı ile burun ve yüz bölgesinin üç boyutlu görüntüsü oluşturuluyor ve takiben aynı yazılım kullanılarak ameliyat sırasında yapılacak işlemler elde edilen görüntü üzerinde uygulanıyor. Böylece ameliyat sonrası oluşacak yeni burun ve yüz yapısı gerçeğe en yakın şekilde ön görülerek hastanın ameliyattan beklentilerinin hem kendisi hem de ameliyatı yapacak doktoru tarafından tam olarak anlaşılması ve ameliyat planının bu sonuca ulaşacak şekilde yapılması mümkün olabiliyor.
Burun Estetiği Düşünenlere Ameliyat Öncesi Öneriler :
• Ameliyat öncesi doktor ile görüşmeden önce kendinizi bu ameliyata yönlendiren tüm şikayetlerinizi belirlemeniz çok önemlidir.
• Estetik amaçla yapılan ameliyatlarda burun genellikle biraz küçüldüğünden, ameliyat öncesinde burun içi ve çevresinin anatomik yapısının direkt muayene, endoskopik muayene ve gerekirse radyolojik tetkiklerle dikkatle değerlendirilmesi gerekir.
• Burun şeklinizle ilgili olarak kendi belirlediğiniz sorunlarınızı ve yapılmasını istediğiniz değişiklikleri doktorunuzla mutlaka tartışmanız gereklidir.
• Ameliyattan beklentilerinizin, mevcut yüz estetik oranlarınız ve normal burun fonksiyonlarınız ile uyuşup, uyuşmadığı; veya cerrahi tekniklerle olabilirliği doktorunuz tarafından net olarak ifade edilmelidir.
• Çekilen fotoğraflarınız üzerinde belirli noktalar temel alınarak yapılan ölçümler ile mevcut yüz ve burun ölçüleriniz; ve burnunuzun yüzünüze göre ideal ölçüleri hesaplanabilmektedir.
• Güzel ve çekici bir burun, kendi içinde belli oranlara sahip aynı zamanda diğer yüz yapılarınız arasında silik kalmayan ve kendisini gösteren bir burundur. Bu nedenle ameliyatın amacı tek başına çok güzel bir burun yapmak değil yüzünüze en uygun olacak burnu yapmaktır.
• Ameliyat öncesinde 3 boyutlu görüntüleme sistemi kullanılarak farklı sonuçların gerçekçi olarak öngörülebilmesi istenen sonuç hakkında karar vermeyi kolaylaştırmakta, ameliyat planı bu sonuca ulaşmaya yönelik olarak yapılmaktadır.
• Çekilen fotoğraflarınız üzerinde dijital görüntünleme teknikleri ile ameliyatın olası farklı sonuçlarına yönelik görsel bilgilendirme yapılması, burun profilinizin, burun ucunuzun ve burun deliklerinizin şekli hakkında karar vermenizi kolaylaştırmaktadır.
• Ameliyat öncesi değerlendirmelerinizin ve fotoğraf çekimlerinizin dik pozisyonda yapılmasına karşın ameliyatın yatar pozisyonda yapılması, aynı zamanda ameliyat sırasında yapılan enjeksiyonlar ve oluşan cilt ödemi nedeni ile özellikle çıkartılacak doku miktarı hakkında karar vermek zorlaşabilmektedir. Bu nedenle ameliyat öncesinde bu değerlendirmelerin yapılması ve ameliyatınız sırasında yapılacak işlemlerin önceden tam olarak planlanması ameliyatınızın istenen şekilde sonuçlanması için son derece önemli olacaktır.
Yorum Yazın