\"Şimdi dört partinin görüşlerinden bir ortak metin çıkarılması gerekiyor. Onunda ilgili de zaten şu an komisyon çalışmalarını sürdürüyor\"
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, her partinin temel hak ve özgürlükler bölümüyle ilgili kendi yazdıklarını, hazırladıklarını komisyona getirdiklerini belirterek, "Şimdi dört partinin görüşlerinden bir ortak metin çıkarılması gerekiyor. Onunda ilgili de zaten şu an komisyon çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, yeni anayasanın yazımına başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısı sırasında Meclis ek binasından ayrılarak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çiçek, birinci bölümünde temel hak ve özgürlüklerle ilgili yazım yapılırken uyulması gereken esaslar ve dikkat edilmesi gereken ilkelerin neler olacağının ele alındığını belirterek, "Altında da temel hak ve özgürlükler olarak anayasada yer alması gereken hak ve özgürlüklerin bir listesi, bir kataloğu var. Çalışma yukarıda devam ediyor ama bir alt komisyon tarzında devam etmiş olacak. Danışmanlarla, uzmanlarla birlikte. Bu bölümü yazarken her bir partimizin 'şunlara dikkat edelim' diye ortaya koyduğu ilkeleri birleştirecekler, bir ortak metin haline getirmiş olacaklar. Ayrıca liste olarak verilen temel hak ve özgürlüklerin de bir sistematiğini yapacaklar. Bu tamamen teknik bir konudur. Hangi hak ve özgürlüğün hangi bölümde yer alması gerekiyor, bununla ilgili bir çalışma yapmış olacaklar. Her partiden birer üye ve danışmanlarla birlikte çalışmalarını sürdürecekler. Önümüzdeki Çarşamba gününe kadar sistematiğini yapmak ve genel ilkeleri belirlemekle ilgili önemli bir çalışmayı tamamlamış olacaklar. Çarşamba günü saat 10.00'da tekrar toplanacağız" dedi.
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çiçek, 'İlk yazım o zaman Çarşamba günü yapılacak diyebilir miyiz?' sorusu üzerine zaten şu anda yazımın yapıldığını belirtti. Karara bağlanan hususların zaten kamuoyuna açıklandığını ifade eden Çiçek, "İşin geri kalan kısmı kompozisyon kısmıdır. Yazım tabirinden neyi anladığımızı da iyi anlamak lazım. Biz yazıma başladık. Her parti bu bölümle ilgili kendi yazdıklarını, hazırladıklarını komisyona getirdiler. Şimdi dört partinin görüşlerinden bir ortak metin çıkarılması gerekiyor. Onunda ilgili de zaten şu an komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Olumlu ve verimli bir çalışma başlamış oldu. Bundan da büyük bir memnuniyet duyuyorum" şeklinde konuştu.
Tutuklu vekiller konusuyla ilgili bir soru üzerine Çiçek, hangi konuyla ilgili konuşuyorsa o konuyla ilgili soru alabileceğini belirtti.
Çiçek, 'Liderleri ziyaret edecek misiniz?' sorusuna, "Ziyaret edeceğiz. Tabiatıyla liderlerle görüşülecektir. Uygun bir zamanı bulalım, o ziyaretleri de yapacağız" karşılığını verdi.
'Bu bölümün yazımında akademik çevrelerden görüş olarak faydalanacak mısınız?' sorusu üzerine Çiçek, her partinin uzmanları ve bu alanda çalışmaların bulunan danışmanları olduğunu, bunların önemli bir kısmının akademik unvan sahibi insanlar olduğunu söyledi. Çiçek, ihtiyaç duyulursa davet de yapılabileceğini söyledi.
Meclis Başkanı Çiçek, 'BDP'nin ana dilde eğitim talebi bugün gündeme geldi mi?' sorusuna, "Bir liste olarak her parti bu bölümde yer alması gereken hak ve özgürlüklerin başlıklarını ortaya koydu. Bunlar sistematize hale getirilecek, genel esaslar belirlenecek, ondan sonrası işin kompozisyon kısmıdır zaten" karşılığını verdi.
Çiçek, 'Bir madde üzerinde uzlaşıldığı zaman o maddeyi açıklayacak mısınız?' sorusu üzerine, "Eğer komisyon karar verirse açıklarız. Derlerse ki 'bunu açıklayalım', açıklarız. Derlerse ki 'bu bölümü açıklayalım' öyle açıklarız. Esnek bir çalışma tarzı takip ediyoruz, kendimizi de bağlamamak adına" dedi. İHA
Yorum Yazın