Manisa Kent Konseyi’nin sürdürdüğü Kent Buluşmaları projesi kapsamında Obasya’da yapılan toplantıda konuşan Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, gençlere Manisa Tarzanı’nı anlattı.
Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, Manisa Kent Konseyi’nin yürüttüğü Kent Buluşmaları kapsamında Obasya Kırsal Konaklama Tesisi’nde gençlerle buluştu.
Toplantının açılışını yapan Kent Konseyi Başkanı Ahmet Karadağ Manisa Kent Konseyi olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Başkan Karadağ, “Kent Buluşmaları adı altında sürdürdüğümüz etkinliklerde, konuların uzmanlarını gençlerle buluşturuyoruz. Bugün de Manisa Tarzanı Filminin hikayesini yazan, senaryosunun yazılmasına ve filmin yapılmasına katkıda bulunan, Güzelyurt Mahallemizde Manisa Tarzanı anıtları yaptıran, Kent Konseyimizin de kurucu başkanı olan Mustafa Pala Sıra dışı bir çevreci ve yeşillendirmenin önderi olan Manisa Tarzanı’mızı anlatacak” dedi.
İlk olarak Obasya Kırsal Konaklama Tesisi hakkında bilgi veren Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, “Obasya Yerleşkesi, TKDK, Zafer Kalkınma Ajansı ve AB’den sağlanan hibelerle yapıldı. Şu anda uygulamasını yaptığımız proje için, AB Merkezi Finans biriminde 163 bin Euro hibe desteği aldık. Bu destekle Otantik kadın giysileri müzesi ve 700 metrekarelik bir etkinlik çadırı yapıyoruz. Manisa Büyükşehir Belediyemiz ve Bulgaristan Kırcaali Belediyemiz Projemizin ortaklarıdır” dedi.
“ES GEÇİLENİ İŞ EDİNEN KİŞİYE ‘TARZAN’ DENİR”
Başkan Pala, gençlere Manisa Tarzanı’nı anlattığı konuşmasında, “Tarzanı anıyoruz, anlatıyoruz ancak yapılması gereken anmanın anlatmanın ötesinde Manisa Tarzanı’nı anlamak ve Tarzan olabilmektir. Dünyanın Tarzanlara dün olduğundan bugün daha çok ihtiyacı var. Yıllardır Manisa Tarzanı’nı ne yüreğimden ne de dilimden düşünmüyorum. Bende bir Tarzanım diyorum kendi kendime. Tarzan kime denir sorusunun yanıtı olsun diye Manisa Tarzanı’nın yaşam öyküsünden yola çıkarak bir TARZAN tanımlaması yapmıştım. Yaptığım tanımlama aynen şöyle: Es geçileni iş edinen kişiye Tarzan denir. Bu tanımlamadan yola çıkarak bende bir Tarzanım diyorum. Manisa Tarzanı yeşillendirmenin tarzanıydı ben de Kooperatifçiliğin ve kent sevgisinin Tarzanıyım” dedi.
“MANİSA TARZANIMIZI ÖNEMİNE YARAŞIR BİR ÖZENLE ANALIM”
Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala son olarak şu ifadeleri kullandı, “Kooperatifçilik bu ülkede es geçilirken ben iş edindim 46 yıldır aralıksız kooperatifçilik yapıyorum, sağ olduğum sürece de yapmak istiyorum. Manisa’nın görece olarak en geri kalmış bölgesinde, turizm ateşini yakmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz yıllarda, Manisa Tarzanı'mızı 31 Mayıs 5 Haziran tarihleri arasında düzenlenen ‘Manisa Tarzanı Çevre Günleri’ etkinlikleri ile anıyor, adını ve anısını yaşatmaya çalışıyorduk. Bir ara aksamalar oldu. Manisa Tarzanı ve Çevre Günleri etkinliği yapılmadı. Her yıl bir neden bulundu etkinliğin yapılamayışı için son iki yıldır da neden Korona Salgını oldu. Bundan böyle Manisa Kent Konseyinin de içinde olduğu bir ekip oluşturarak Manisa Tarzanı’mızı önemine yaraşır bir özenle analım”
Program sonunda gençler, Manisa Kent Konseyi Başkanı Ahmet Karadağ’a ve konuşmacı Mustafa Pala’ya verdikleri bilgiler için teşekkür ettiler.
MANİSA TARZANI KİMDİR? “Manisa Tarzanı” adıyla üne kavuşan Ahmeddin Carlak; 1899 yılında, o dönemde Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde kalan, Irak’ta ki, Samarra kentinde doğdu. Birinci Dünya Savaşı’na ve Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Gösterdiği yararlılıklar nedeniyle İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Ve Manisa’nın yeşil Manisa olarak anılmasına ömrünü adadı. Ahmeddin Carlak, Cumhuriyetin ilk yıllarında Manisa’ya geldi ve Manisa Belediyesi’nde bahçıvan yardımcılığı görevini üstlendi. Ağaç dikmeyi kutsal bir görev sayarak, hayatını Manisa’nın yeşillendirilmesine adadı ve var gücüyle çalıştı. Uzun saç ve sakalı, farklı görünümü ve kişiliği ile Manisalıların sevgilisi oldu.
Manisa Tarzanı olarak bilinen Ahmeddin Carlak, 31 Mayıs 1963’te hayata gözlerini yumdu.
Yorum Yazın