“Birlikten Kuvvet Doğar” demiş Atatürk “Bir olalım, iri olalım, diri olalım,” demiş Hacı Bektaşi Veli, “Bir araya gelmek başlangıçtır; bir arada durabilmek ilerlemedir; birlikte çalışmak başarıdır.” demiş Henry Ford.
Katılım olmadan atılım olmaz, sözümü çok kullanırım. Başarı için katılım şart. Başarı için birlikte çalışmak, dayanışma yapmak şart. İnsan sevdiği işi yapmalı. Birlikte çalışmayı sevdiğim için kooperatifçiliği seçtim. Kendim için hiçbir zaman başka bir iş düşünmedim. Hiçbir işten, kooperatifçilik yapmaktan aldığım keyfi ve sosyal tatmini alamazdım. Ülkemizde, kooperatifçilik yapmak hiçte kolay olmuyor. Bir bakıyorsunuz kooperatifler ve kooperatifçiler Atatürk döneminde olduğu gibi el üstünde tutuluyor. Bir bakıyorsunuz adları bile anılmıyor. Zor işleri sevmeseydim kooperatifçiliği sürdüremezdim.
Köy-Koop Manisa Birliği Başkanı olduğu dönemlerde köylerimizde ve Güzelyurt Mahallesini kurmak için kurduğumuz Manisa Birlikte görevde olduğum dönemde kooperatifçiliğin büyük başarılara imza attığını söylemeliyim. Köylülere traktör dağıttığımız köylerde tesisler fabrikalar kurduğumuz dönemleri yaşadık. Yapı Kooperatifçiliğinde örnek çalışmalar yaptık. Birçok insanımızı konut sahibi yaptık.
Son yıllarda, Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi ile ilgileniyorum. Obasya marka olma yolunda hızla ilerliyor. Yaptığımız projeler ilgili bakanlıklar ve kurumlar tarafından hibe katkılarıyla destekleniyor. Obasya Projemiz iyi uygulama örneği olarak seçilip ödüllendiriliyor.
İyi ki kooperatifçiliği seçmişim diyorum kendi kendime. İyi ki diyorum yolum iyi insanlarla kesişiyor. İyi ki, yaptığımızın değerini bilen, kurumlar kuruluşlar ve yanımızda duran dostlarımız var.
Her dönemde başarılı çalışkan takımlar kurmayı başardık. Takım çalışması ile yalnız başımıza yapamayacağımız işleri, yeteneklerimizi ve enerjimizi birleştirerek yapıyoruz. Bizim yeteneğimiz ya da bilgimiz olmayan konularda yardım alıp, kendimize ait bilgi ve yeteneği kurduğumuz takımlarda birleştiriyoruz. Düşünce üretmeyi, bilgiyi ve sevgiyi paylaşarak büyütmeyi çalışarak yardımlaşanlar arasında proje üretimi kolaylaşıyor. Başarımızın sırrı birlikte çalışmakta yatıyor. Tartışarak kararlar üretiyoruz, ürettiğimiz kararlara tartışmasız uyuyoruz. Kin ve nefreti yüreğimize yük etmiyoruz.
Yardımlaşmanın yaygın olduğu toplumlarda dostluk duyguları güçlü olur. İnsanlar başkalarının yardımına ihtiyaç duyarlar. İnsan tek başına yaşayamadığı gibi ihtiyaçlarını da kendi başına karşılayamaz. Dolayısıyla toplumdaki kişilerin birbirleriyle yardımlaşmaları ve dayanışma içerisinde olmaları gerekir. Yardımlaşmaya en güzel ortamı sağlayan ve sürdürülmesini kolaylaştıran en güzel yapı bence kooperatiftir…
16 Mart 2021 Salı günü, Obasya olarak “Kültür Sınır Tanımaz” adlı projemizin tanıtımı için proje ortaklarımız ve proje iştirakçilerimizle ortak bir açıklama yaptık. Ve ardından Manisa Tv’de bir programa katıldık.
Kültür Sınır Tanımaz adlı projemizin tanıtımı etkili biçimde yapıldı. Manisa Tv’de yaptığımız yayına Bulgaristan’da bulunan ortaklarımızda internet üzerinden katıldılar ve programımızı internet üzerinden izlediler.
Yaptığımız açıklamada ve Manisa Tv programında söylediklerimi özetle aktarmak istiyorum: Obasya 2014 yılında ilk projemiz olan, Obasya Kırsal Konaklama Tesisi Projemizi, TKDK’ndan (Tarımı ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) aldığımız hibe yardımı ile uygulamıştık. Bu projenin uygulanması öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cengiz Ergün’ün desteği olmasaydı ilk projemizi uygulayamazdık. İlk projemizin ardından yeni projelerle Obasya’yı büyütüp geliştirmeye devam ettik. Obasya’da 16 Türk devletinin bayrağının bulunduğu tören alanı da Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün tarafından yaptırılmıştır. Kültür Sınır Tanımaz Projemize de Manisa Büyükşehir Belediyemiz ortak olmuştur. Sayın Ergün’e yaptıkları yardımlar için şükranlarımızı ve en içten teşekkürlerimizi sunuyorum.
Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Tarafından Obasya yerleşkesinde uygulanacak olan Kültür Sınır Tanımaz Projesinin ülkemizdeki tek ortağı olan Manisa Büyükşehir Belediyesi adına tanıtım toplantısına ve Manisa Tv’de yapılan programa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sayın Mehmet Güzgülü katıldılar. Toplantıda söylediklerinin özetini de aktarmak istiyorum, Sayın Güzgülü “Obasya Yuntdağı’nda uyguladığı projelerle gelişmesini sürdürüyor. Projenin başlangıcında vermeye başladığımız desteğimiz Kültür Sınır Tanımaz Projesinde proje ortağı olarak sürdürüyoruz. Bu proje ile kentimiz 18-19 yy. Kadın Kıyafetleri Müzesi kazanmış olacak. Müzede, Ege illerinden toplanacak olan kadın kıyafetleri yanında, Bulgaristan’dan kardeş şehrimiz olan Kırcaali ile gidiş gelişlerimiz hızlanacak, projenin iç ve dış turizme katkısı olacaktır. Ayrıca Kültür Sınır Tanımaz projesi kapsamında düzenlenecek etkinliklerle, unutulmaya yüz tutmuş folklorumuz ve köy kültürümüzün yeniden hatırlatılması ve yaşatılması da sağlanmış olacaktır. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak, bilinen belediye hizmetlerimizin yanında, gelişmeye katkı sağlayacak uygulanabilir sürdürülebilir, kültür, turizm ve tarım projeleri hazırlayan STK’lara ve kooperatifleri desteklemeye devam ediyoruz.”
Turizme katkı sağlayacak
Kültür Sınır Tanımaz Tanıtım Projemizin tanıtım toplantısına projemizin iştirakçisi olan Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden İl Müdürümüz İbrahim Sudak’ın önceden planlanmış bir başka toplantısı olduğu için Müdür Yardımcısı Seyfettin Onat katıldılar. Sayın Onat: “Kültür Sınır Tanımaz projesi kapsamında oluşturulacak kadın kıyafetleri müzesi için kıyafetlerin derlenmesine ve proje kapsamında düzenlenecek etkinliklerin düzenlenmesine katkılarımızı sürdüreceğiz. Obasya’nın yaptığı projelerle ilimizde turizmin gelişmesine katkılarının devam ettiğini ilgiyle izliyoruz. ”dediler.
Projemizi yazarı ve aynı zamanda koordinatörü olan Oya Yavaş’ta projemizin tanıtımını yaptı ve projeye ilişkin soruları yanıtladı. Sayın Oya Yavaş’la tanıtım çalışmalarımızı ara vermeden sürdüreceğiz. Sayın Yavaş 19 Mart 2021 Cuma günü Radyo Hiraş’ta yapmakta olduğumuz “Manisa’da Yaşam” adlı programımızın konuğu olacak. Sayın Oya Yavaş’ı programda dinleyeceğiz ama ben yine kısaca tanıtım toplantısına yaptığı konuşmadan bölümler aktarmak istiyorum: Projemizin Koordinatörü Oya Yavaş “Projemizin faaliyetleri ilimiz ve bölgemiz için katma değer sağlayacaktır. Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün de iştirakçisi olduğu projemizde, 30 kadın halk eğitim merkezlerinde geleneksel el sanatları kursu alacaktır. Ortaya çıkan ürünler için sergiler düzenlenecek ve Obasya’da oluşturulacak satış alanlarında yerini bulacaktır. Bu sayede unutulmuş değerlerimizi yeniden yaşatacağız. Bulgaristan -Kırcaali ile kurduğumuz ortaklık TR-AB arasında kültürlerarası diyaloğumuzu güçlendirecektir. Obasya’da ortaklarımızla yapacağımız gala ve 25 kadın kıyafetimizin kına gecesi gösterisi ile sergileneceği büyük bir etkinlik çadırı kuracağız. Aynı zamanda Türkiye-Bulgaristan geleneksel kadın kıyafetleri müzesi oluşturulacak ve 150 sayfalık bir katalog hazırlanacaktır. Projemizin Danışmanı Altan Türe projenin hazırlanması sırasında başlattığı desteği uygulama aşamasında da sürdürecektir. Ayrıca Sayın Türe’nin şimdiden başlattığı, kadın kıyafetleriyle ilgili tez makale kitap araştırmaları da tüm araştırmacıların kolayca ulaşabileceği şekilde bilgisayar ortamında hizmete sunulacaktı.” dedi. Tanıtım çalışmalarına Kültür Sınır Tanımaz projesinin, Bulgaristan’da bulunan ortakları Kırcaali Belediyesi ile Ömer Lütfi Kültür Evi Derneği temsilcileri de tanıtım toplantısına internet üzerinden katılım sağladılar.
Yeni projelerle Obasya’yı geliştirip büyütmeye, turizmin gelişmesine katkı yapmaya devam edeceğiz.
Çalışmalarımıza katkı yapanlara yürekten teşekkür ediyorum.
Manisalılar arasında dayanışma güçlendikçe gelişme hızlanacaktır…
Facebook Yorum
Yorum Yazın