Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

KIRSAL TURİZM

Manisa Köy-Koop Birliği Başkanlığı görevinde bulunduğum 70`li yıllarda,Yunt Dağı bölgesiyle yakından ilgilenmiş ve köylerde birçok dost edinmiştim. Yıllar sonra, Obasya Turizm Geliştirma Kooperatifi olarak, Ortaköy, Dazyurt ve Türkmen üçgeni arasanda TKDK'dan aldığımız destekle yapımını gerçekleştirdiğimiz Obasya Kırsal Turizm Konaklama Tesisi ve Zafer Kalkınma Ajansı`ndan aldığımız destekle yapımını gerçekleştirdiğimiz Obasya Zaman Geçidi Müzesi Projeleri nedeniyle yolum yeniden Yunt Dağı köylerine düştü. 70'li yıllardaki dostlarımın büyük bölümünü bulamadım ama köylerde yeni dostlar edindim. Köylerin boşaldığını kentlere taşınmanın hızlandığını, taşımalı eğitim nedeniyle, okul binalarının kaderine terkedildiğini, kapılarının pencerelerinin kırıldığını görünce epey hüzünlendim.  

Zafer Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklenen “Manisa Yunt Dağları, Alt Eylem Planı ve Turizm Destinasyonları” projesini nedeniyle Yunt Dağı köylerini tek tek dolaştık çalışma arkadaşlarımla. Kırsal turizm için rotalar belirledik.

Yunt Dağı bölgesi Manisa İl Merkezi’nin yakın çevresinde, Celal Bayar Üniversitesinin bitişiğinde, İzmir’in kentsel çekim alanında bulunmasına rağmen görece geri kalmış yörelerimizden biridir. Manisa Yunt Dağları bölgesinin engebeli arazisinde Manisa'nın Büyükşehir olmasıyla birlikte  mahalleye dönüşen 64 yörük yerleşimi bulunmaktadır. Kendim de Yunt Dağı kökenli olduğum için bölgedeki yaşam koşullarını iyi biliyorum. Bölgede ekip biçmeye yeterli toprak olmadığından geçimlerini daha çok koyun-keçi yetiştirerek sağlamaya çalışıyorlar. Eğer okutulmasaydım, bende şimdi babamın geçmişte yaptığı gibi köyümde keçi çobanlığı yapıyor olacaktım. Miraslar nedeniyle, toprağın küçük parsellere bölünmüş olması verimli tarım yapılmasını zorlaştırmaktadır köylerde. Antep fıstığı yetiştiriciliği, dokumacılık, el sanatları, arıcılık vb. konular desteklenmiş olmasına karşın, bölgeyi kalkındırmaya yetmediği görülmektedir. Kırsal turizm bölgenin kalkınması için yeni bir kapı aralayabilir diye düşünüyorum.

Yunt Dağı köylerinde Manisa Valiliğinin, Büyükşehir ve Yunusemre Belediyelerimizin çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Bölgedeki yolların yapımı için Büyükşehir Belediyesi, bölgede yatırımların yapılması için Yunusemre Belediyesi çok arzulu görülüyor.

Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi olarak; Yunt Dağı Bölgesi’nde kırsal turizm ve kültür turizminin gelişimine katkı sağlamak; kırsal turizm, doğa turizmi ve kültür turizminde çeşitliliği artırmak ve bölgede yaşam kalitesinin artırılmasını desteklemek üzere başlattığımız çalışmaları sürdüreceğiz. Ancak hemen belirtmeliyim ki, bürokratik zorluklar kişilerin önünde aşılmaz dağlar gibi duruyor...

Köylerde, sözlü tarih çalışması, fotoğraf arşivi oluşturulması, müzede sergilenebilecek eşyaların araştırılması, belgesel için çekimlerin yapılması çalışmalarımız devam ediyor.

Yunt Dağının turizme açılmasını isteyen Manisalılar, çalışmalarımızı bir sosyal sorumluluk projesi gibi görerek,  kooperatifimize ortak olup katkıda bulunabilirler. Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Manisalıların kooperatifidir. Bilginin beşte dördü ilgidir. İlgi olmadan bilgi olmayacağı gibi, katılım olmadan da atılım olmuyor. Gelin birlikte çalışalım ve Yunt Dağı'nı turizme birlikte açalım.

Obasya Kırsal Konaklama Tesisi ve Restoran girişimci işletmeciler bekliyor. Çevremize duyurduk. İzmirli girişimcilerin projemizle daha çok ilgilendiğini görüyoruz. İzmirli işadamları Obasya'yı ziyaret ediyorlar. Yakın gelecekte, tesisler işletmeye açılacak ve  Obasya adıyla birlikte Yunt Dağı adı da daha çok duyulur olacak.

Haydi elele verelim, bölgemizde turizmi birlikte geliştirelim. Obasya'da edindiğimiz bilgi ve deneyim birikimini konuya ilgi duyanlarla paylaşmaya hazırız. Bilginin ve sevginin paylaşıldıkça büyüdüğünü biliyoruz. Ve paylaşmayı seviyoruz. Girişimcileri Yunt Dağı'na, Obasya'ya bekliyoruz...

Facebook Yorum

Yorum Yazın