© Manisa İnternet Haber 2019

GAZETECİLER MESLEK YASASI’NI BEKLİYOR

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle açıklama yapan Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan “Basın meslek yasasının çıkarılmasını bekliyoruz” dedi.

Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayınladığı mesajında gazetecilerin kamu vicdanın sesi olduğunu, olayların kamuoyuna yansıtılmasında ayna görevi yaptıklarını, meslek yasası olmayan basının bir an önce yazılı ve internet gazeteciliğini de kapsayacak şekilde Basın Meslek Yasası’nın çıkarılması gerektiğini ifade etti. Başkan Filizkan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Özgür ve tarafsız bir basın demokrasiyi güçlendirirken sağlıklı bir kamuoyunun oluşmasına, halkın gerçekleri öğrenmesine, sorgulayan bir toplumun oluşmasına, temel hak ve özgürlüklerin gelişmesine katkı yapar. 59 yıl önce elde edilen haklar sonucu kutladığımız bugünkü 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde biz gazeteceler olarak; iş, özgürlük, barış, adalet taleplerimizi ne oranda gerçekleştirebildiğimizi de sorgulamamız gerekiyor. Son 5 yılda 7 binin üzerinde basın çalışanının işini kaybettiğini, birçok gazeteci, yönetici ve yazarın cezaevinde bulunduğunu, bugünkü ortamda özellikle 2019 yılında Manisa’da 4 olmak üzere ülke genelinde 160 civarında yerel gazete, 20’ye yakın yerel TV kanalının kapanması, ulusal ve yerel bazda  yazılı basının tiraj kayıpları sektörün çıkmaz bir tünelin içinde olduğunu gözler önüne sermektedir”.

 

“BAYRAM HAVASINDA DEĞİLİZ”

 

Gazetecilerin  ve basın işverenlerinin işsizlik ve açlık kıskacında olduğunu kaydeden Ali Filizkan açıklamasında şu görüşlere de yer verdi: “Basın Mesleğinde çalışanlarla işverenler arasındaki ilişkileri düzenleyen 212 sayılı kanunun Milli Birlik Komitesi’nce 4 Ocak 1961 günü kabul edilmesi ve 10 Ocak 1961 günü de Resmi Gazete’de yayımlanması sonucu yürürlüğü giren bu yasa ile gazetecilerin bazı sosyal hakları güvence altına alındı. Ancak o dönemde basın çalışanlarına önemli kazanımlar sağlayan haklar ne yazık ki 59 yılda eridi, gitti. Gazeteciler o dönemde elde ettikleri çalışma koşullarının neredeyse bugün hiçbirine sahip değil. Bu nedenle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü bayram havasında kutlayamıyoruz. Halen bir meslek yasasına sahip olamayan basın sektörünün, halkımızın sağlıklı bilgiye erişim hakkı için, meslek yasası bir an önce çıkarılması, internet gazeteciliğinde ve sosyal medyadaki bilgi kirliliğinin ortadan kalkması için de gereklidir. Meslek yasası ile haklarımızın yeniden düzenlenerek elde edilmesi yönündeki taleplerimizi yineliyoruz. Basın mensuplarının sorumluluklarını yerine getirebilmelerinin en önemli şartı basın özgürlüğünün sağlanması ve korunmasıdır. Basın görevini sürdürürken evrensel meslek ilkeleri hayata geçirilmeli, kamu yararını, özel hayata saygıyı, hukukun temel ilkelerini üstün tutan bir anlayışta olmalıdır. Bu yaklaşımın basına güveni sürekli kılacağı gibi, basının itibarını da daha yukarılara taşıyacaktır. Manisalı gazeteciler olarak; ilimizin sosуal, kültürel ve ekonomik gelişmesi ve kalkınmasına katkı sağlaуan, уaptıkları görev gereği bir anlamda kamu hizmeti ifa eden yazılı görsel ve internet gazeteciliğindeki değerli basın çalışanlarımızın, geçmişte olduğu gibi bugün de haberleriyle, tarafsız ve doğrunun yanında yer alarak mesleğimizi sürdürmek ve meslektaşlarımızın daha iyi şartlara kavuşması diliyor. İl genelindeki tüm gazeteci arkadaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yönetim adına kutluyor, ebediyete intikal eden basın çalışanlarımızı rahmetle anıyor, yönetim kurulu adına Saygılar sunuyoruz”.

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER