HEM KARADA HEM DE DENİZDE GİDEN ARAÇ PROJESİ
BİLİM VE TEKNOLOJİKarada ve denizde gidebilen arama kurtarma aracı yapmak için çalışıyor . Almanya’da ödül aldığı projesinin Türkiye’de yapımına başladı .
Almanya’da yaklaşık 35 yıl savunma sanayii sektöründe makine teknikeri olarak çalışan 53 yaşındaki Birol Uğurlu, Duisburg Üniversitesi’nde ödül aldığı karada ve denizde gidebilen arama kurtarma aracının çalışmalarına memleketi Giresun'un Bulancak ilçesinde başladı.
Giresun’un Bulancak ilçesinde kurduğu atölyesinde imalatını yapmaya başladığı ve 'Ertuğrul-28' adını verdiği projesiyle ilgili bilgi veren Birol Uğurlu, “Ertuğrul 28 karada, denizde, karda ve buzda gidebilen bir arama kurtarma aracı olacaktır. Şuanda aracın kaportasını oluşturan mekanik kısmını tamamladım. Bundan sonra motor, elektronik yazılım ve hidrolik kısmı kaldı. Araç üç kısımdan oluşuyor. İlki kabin kısmı, ikincisi alt kısmı ve yön vermek için kanat kısımları bulunuyor. Yaklaşık 3 yıldır çalışmalarını yürüttüğüm projemin bu kısımlarını tamamladım. Bundan sonra motor, elektronik aksam ve iç donanım kısımlarını da tamamladıktan sonra test kullanımlarına başlamayı hedefliyorum” dedi.
Makine teknikeri olarak çalıştığını ve hep bir üniversite okuma hayali olduğunu da anlatan Uğurlu, “Almanya’da 45 yıldır yaşıyorum. Eğitimimin bir kısmını Türkiye’de tamamladıktan sonra Almaya’nın Duisburg Üniversitesi’nde de bir süre yüksek öğrenimime devam ettim. Üniversite’nin Proje Geliştirme Yarışmasında karada, denizde gidebilen bir araç projesi yapmıştım ve bu proje ile ödül almıştım. Uzun yıllar Almanya’nın savunma sanayisine parça üreten bir firmada çalıştım. Şimdi emekli olmak için müracaatımı yaptıktan sonra üniversite hayalim olan projemi yapmak için memleketimde atölye kurdum ve çalışmalarını burada sürdürüyorum” diye konuştu.
Hayata geçirmeyi istediği başka projelerinin de bulunduğunu ileri süren Uğurlu, “Almanya’da savunma sanayiinde çalışırken, başka projeler de geliştirdim. Bu projelerime dair iki tane patentim bulunuyor. Bu karada ve denizde giden arama ve kurtarma aracını hayata geçirdikten sonra diğer projelerim için de çalışmalara başlayacağım. Projelerimle elbette Almanya’da ilgilenen şirketler oldu ancak ben kendi memleketimde kendi imkanlarımı kullanarak yapmayı tercih ettim. Kendi ülkemden projeme destek verip ilgilenmek isteyenler olursa buna olumlu bakarım” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI MANİSA'YA 3 ÖDÜLLE DÖNDÜ
24140 Lavender Robotics ve Bilim Yunusemre 25605 BY-tech takımları Fikret Yüksel Vakfı’nın düzenlediği İstanbul FIRST Tech Challenge (FTC) 2. Offseason yarışmasına katılarak 3 ödül kazandı.
EVLERİNİZİ DOĞAL TAŞ İLE TASARLAMADAN ÖNCE GÖRÜN
Manisa’nın Kula ilçesinden dünyanın dört bir yanına traverten taşı ihracatı yapan Cemar Traverten-Mermer, mermer ve traverten sektöründe öncü olmaya devam ediyor. Müşteriler artık web sitesindeki “Cemar Marble Designer” uygulamasıyla birbirinden farklı traverten taş modellerinin mekanlarında nasıl duracağını önceden görebilecekler.
BAŞARILI ÖĞRENCİLER FİNALE KALABİLMEK İÇİN TER DÖKTÜ
Ortaokul 6. sınıf öğrencileri, Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bilim Yunusemre’nin ortaklığıyla düzenlenen Fen Bilimleri Bilgi Yarışması Yarı Finalinde ter döktü. Yarışmanın finali ise 22 Mart Cuma günü yapılacak.
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI YARIŞMADA HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ
Yunusemre Belediyesi tarafından geleceğini bilim insanlarını yetiştirmek amacıyla kurulan Yunusemre Bilim Merkezi’nden başlayan ve 3 gün sürecek ‘Robot Yarışması’nda lise ile ortaokul öğrencilerini hünerleri sergiledi.