KADIN KOOPERATİFLERİ GÜÇLENİYOR
EKONOMİManisa’nın Sarıgöl ilçesinde 3 yıl önce 3 kadın tarafından kurulan S.S. Sarıgöl Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (SARKOOP) bugün 32 kadına istihdam sağlıyor. Kooperatifte bir yandan geleneksel yöntemlerle kışlık yiyecekler üretilirken bir yandan da kadınların ülke ekonomisine katkısının artması sağlanıyor.
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 3 yıl önce Serbest Diş Hekimi Emine Özyıldız Aygan başkanlığında, Hacer Öz ve Ulviye Severoğlu üyeliğinde kurulan S.S. Sarıgöl Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (SARKOOP) bugün 32 kadına istihdam oluşturarak yoluna devam ediyor. Annelerinden, ninelerinden öğrendikleri doğal yiyecekleri hazırlayarak gelecek kuşaklara aktarma amacında olan kooperatif ürünlerini geleneksel yöntemlerle hazırlarken birçok kadının da ev ekonomisine katkı sağlıyor.
SARKOOP Başkanı Emine Özyıldız Aygan, “Sarıgöl’de yetişen ürünlerden mamul madde haline getirmek için kooperatifimizi kurduk. Hem kadınlarımıza ekonomik olarak katkı sağlamak hem de anneannelerimizin, babaannelerimizin ürettiği şekilde yiyeceklerimizi hazırlayabilmek için bu kooperatifimizi kurduk. Şuan üretim sezonumuz başladı. Domateslerimiz, Emcelli biberimiz, Dindarlı domatesimiz, biber ve domates salçaları olarak işlenmekte. Çok sayıda kadına istihdam oluşturduk. Ürünlerimizi yüzyıllardır gelen anneannelerimizin, babaannelerimizin yaptıkları gibi geleneksel yöntemlerle yapıyoruz. Eski usullerle ve güneşte kurutarak yapıyoruz. Bu ürünlerin genç kuşaklarla tanışmasını istiyoruz. Doğal beslenmeleri ve sağlıklı olmalarını istiyoruz. Son zamanlarda diyabet hastalığı veya başka hastalıklar çoğalmaya başladı. Sentetik kimyasallar hayatımıza girdi. Onun için doğal ürünlerimizi de genç kuşaklarımızın tanışmasını, bunları kullanmasını arzu ediyoruz. Bu ürünlerimizin yanında üzümlerimiz var. Bilindiği üzere Sarıgöl’ün her tarafı üzüm dolu. Üzümden pekmez yapacağız, üzüm köftesi yapacağız, güneşte gün balı yapacağız.” dedi.
Kooperatifin kurucu 3 üyesinden biri olan Hacer Öz ise şunları söyledi: “Genelde bu kooperatif ürünlerini kendi ortaklarımızın yetiştirdiği ürünlerden alıyoruz. Biberleri, domatesleri ortaklarımızdan alıyoruz. Zeytin ve zeytinyağlarını da aynı şekilde ortaklarımızdan alıp pazarlıyoruz. Ayrıca bizim bir de İzmir Bayındır’da karakovan balı üreten ortağımız var. Ballarımız da oradan geliyor. Bu dönemde her gün domates ve biber salçaları için günde 400 bidon domates ve biber salçası için hazırlıklar yapılıyor.”
İlginizi Çekebilir
BAYRAM TATİLİ SONRASI YAPRAK MESAİSİ BAŞLADI
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde nisan ayında alımlarına başlanan taze bağ yapraklarında bayram tatilinin ardından alımlar yeniden başladı. Bayram öncesi kilosu 20 TL’den alınan yapraklar tüccarlar tarafından 25 TL’den alınmaya başladı.
TEK ASMADA 70 SALKIM ÜZÜM
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde evinin bahçesine 18 yıl önce diktiği uslu cinsi asmadan bu yıl 70 salkım üzüm alan Bekir Yılmaz, her yıl olduğu gibi üzümleri komşularına ve misafirlerini ikram ettiğini söyledi.
MANİSADA BÜYÜKŞEHİRDEN ÇİFTCİLERE DESTEK
Manisa Büyükşehir Belediyesi, doğal afetlerden zarar gören üreticilere destek olmak için çalışma başlattı. Zarar gören küçük üreticilere yönelik destek karar tasarısı Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında görüşülerek ilgili komisyona sevk edildi.
BAŞKAN BALABAN PAZARCI ESNAFINI DİNLEDİ
Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Pazarcılar Odası Başkanı Destan Bulgay ve yönetimini ağırladı. Yunus Emre Kültür Parkı İrfan Meclisi’nde gerçekleştirilen toplantıda pazarcı esnafının sorunlarını dinleyen Başkan Balaban, sorunların çözümü için birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.