© Manisa İnternet Haber 2019

MANİSA'NIN 18 MEŞHUR LEZZETİ

1. Kırkağaç Kavunu

Domates peynirle ne de güzel gider... Fileyle bir tavana asarsanız Şubat-Mart aylarına kadar dayanabiliyor. İzmir-İstanbul yolu üzerinde bulunan kavunculardan satın alıp afiyetle yiyebilirsiniz.

2. Mesir Macunu

Birçok şifalı etkisi bulunan Mesir macunu, afrodizyak etkisiyle nam salmış şimdilerde. Hafsa Sultan'ın hastalığına derman olması için 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırlanan mesir macununun her yıl şenlikleri yapılıyor Manisa'da. O günlerde Manisa'da olursanız, mesir macununun ilk yapıldığı yer olan Sultan Camii'nden halka saçıldığı ana denk gelebilirsiniz. Fakat saçılan macunları kapışmak isteyen binlerce insan arasında ezilmemenizi öneririz.

3. Sultan Çayı (Mesir Çayı)

Eğer Mesir Macunu'nu tadıp beğenmişliğiniz varsa bu çayı da çok seveceksiniz demektir. Bol baharatlı tam bir şifa kaynağı olan çayı Manisa merkezdeki bazı mekanlarda bulabilirsiniz. Poşet çay olarak da satın alabilirsiniz.

4. Sultaniye Üzümü

Dünya'da Sultanas olarak bilinen bu üzüm türü, Sarıgöl ilçesinde yetişen çekirdeksiz beyaz üzümdür. Diğerlerine göre daha etli ve sivri olan bu üzümü yemesi de bir şahane oluyor. Polonya'daki bir markette bile görmüştüm satıldığını. Dünya'da bu üzüm Sultanas olarak biliniyor.

5. Akhisar Köfte

Bu köfte lezzeti dünyaya açılmış olsa da her şeyin lezzeti yerinde daha bir başka sanki... Baharat eklenmeyen ve tereyağlı pidenin üstünde sunulan Akhisar köfteyi yemeyen bin pişman olur. Bizden söylemesi...

6. Keşkek

Yalnızca Manisa yöresine ait diyemeyiz tabii ki keşkek için ama Akhisar'da yapılanın tadı da bir başka. Özellikle köy düğünlerinde verilen bu yemeği köfteci restoranlarında bulabilirsiniz.

7. Salihli Odun Köftesi

Kuzu etinden yapılan ve içine yalnızca tuz ve çok az un koyulan bu hafif köfteyi denemenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.  Masaya gelen közlenmiş biber, domates ve yoğurtla karnınızı doyurmayın.

8. Maden Suyu

Manisa bölgesinden çıkan, eskiden "Şifalı su" olarak adlandırılan bu suyu şişeleyen bir kaç marka var. Diğerler yörelerinkine göre biraz daha farklı tada sahip olan maden suyunu denemenizi öneririz.

9. Manisa Kebabı

Domates sosuyla ve yanında yoğurtla servis edilen bu kebabı yiyince Manisa'dan ayrılmak istemeyeceksiniz....

10. Akhisar'ın Gazozu

Akhisar'da üretilen bu gazoz Akhisarlılar'ın çocukluk anısı... Doğal şekerden yapılıyor ve tadı mükemmel.

11. Zeytin ve Zeytinyağı

Dünyaca üne sahip olan Akhisar zeytininin ve zeytinyağının tadı bir başka... Türkiye'nin en büyük zeytin ve zeytinyağı üretim yeri olan Akhisar'a girer girmez yol kenarında hatta sokaklarda, kaldırımlarda gördüğünüz zeytin ağaçlarından bunu anlayabilirsiniz. Birçok dükkanda hatta girdiğiniz bir restoranda zeytin ve zeytinyağından tadabilir, satın alabilirsiniz.

12. Alaşehir Kapaması

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde, çeşitli lokanlarda yiyebileceğiniz bu köfteyi başka hiçbir yerde bulamazsınız.

13. Akhisar Katmeri

Sacda yumurta, peynir ve maydanozla yapılan katmer Balkanlardan bu aralara gelmiş. Zeytinyağında piştiği için de çok hafif oluyor.

14. Kokoreç

Evet, her yerde var tabii kokoreç ama buranınki farklı! Daha iri parçalar halinde kesilip bol kimyonla servis ediliyor. Seviyorsanız içine dalak da koydurabilirsiniz. Tadı enfes oluyor.

15. Cilveli Kahve

Manisa'da kızlara gelen görücülere ikram edilirmiş eskiden. Üstüne badem eklenerek yapılan odun ateşinde pişmiş, kahvenin hasını Manisa merkezde bulunan Ayn-ı Ali ve Yeni Han'da tadabilirsiniz.

16. Simit Ekmeği

Bu da Manisa'nın Akhisar ilçesine ait olan ve nohutla yapılan bir ekmek çeşidi. Başka bir yerde bulmanızın zor olduğu bu lezzeti tatmadan ayrılmayın.

17. Şehzade Tatlısı

Manisa'daki bir usta tarafından üretilen bu tatlışeker kullanılmadan kuru üzümle yapılıyor. Hem tadı güzel hem sağlıklı...

18. Kula Güveci

Güveçte et sevenlerin mutlaka demesi gereken bir yemek. Yolunuz Kula'ya düşerse karnınızı doyurup midenizi şenlendirin derim...

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER