© Manisa İnternet Haber 2019

MASKİ'DEN SU TASARRUFU İLE İLGİLİ ÖNERİLER

Son yılların en yağışsız kışını yaşadığımız şu günlerde su sıkıntısı riski kendini gösterdi. Önümüzdeki günlerde susuz kalmamak için herkese görev düştüğüne dikkat çeken uzmanlar, hem merkezi ve yerel yönetimleri hem de vatandaşı uyardı, tasarruf yolları hakkında yol gösterdiler.

Türkiye, son yıllarda kuraklık riskiyle karşı karşıya kalırken, uzmanlar ortak akılla acilen kuraklık eylem planlarının hazırlanarak adım adım uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor. Türkiye genelinde birkaç gündür görülen yağışların, hem barajlar hem de tarımsal üretim için yeterli olmadığını belirten uzmanlar, tarımda, sanayide ve evlerde suyla birlikte enerjinin de verimli kullanılması konusunda sosyal medya, radyo, ve televizyonlar, reklam panoları aracılığıyla uyarılar yayınlanmasını istiyor.

İşte Manisa Maski'nin tasarruf önerileri :


1) Su gelecektir akıp gitmesin
Manisa’mızda her ailenin ayda 1 ton su tasarrufu yapması durumunda bir yılda 7,5 milyon metreküp sudan tasarruf edebiliriz.
2) Musluğu açık bırakmayın
Annelerimiz bize o leziz sebze yemeklerinden yapmadan önce onları güzel güzel yıkıyorlar. Sebzeler elde yıkanmak yerine, su dolu bir kapta yıkanırsa, çok daha az su tüketilir. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda 20 ton su kurtarabilir.
3) Bulaşıkları elde değil makinede yıkamak hem temizlik açısından hemde su tasarrufu açısından önemlidir
4 kişilik bir ailenin bulaşığı elde yıkandığı zaman 80 ile 120 litre su kullanılır. Oysa bulaşık makinası aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da yılda 26 ile 40 ton suyun kurtarılması demektir.
4) Dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın
Diş ve ağız sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Diş fırçalarken musluğu kapatarak kullanmadığımız su miktarı, yılda kişi başına ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir aile için bu rakam, 48 tondur. Suyu kapatarak diş fırçalamak yılda 48 ton su tasarrufu sağlamaktadır.
5) Duş Sürenizi Kısaltın
Temizliğimize de özen göstermeliyiz. 5 dakikalık bir duşta ortalama 60 litre su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika kısaltırsa, yaklaşık 18 ton su tasarrufu elde etmiş oluruz.
6) Muslukları tamir ettirin
Evdeki tüm muslukların su kaçırmadığından emin olmalıyız. Bozuk musluk gördüğümüzde anne-babamızı onları tamir ettirmek konusunda yönlendirmeliyiz... Her saniye bir damla su akıtan musluk yılda bir ton su harcar. Evinizdeki veya apartmanınızdaki eski tip su borularını yenileyerek kaçakları önleyebilirsiniz.
7) Rezervuara plastik bir şişe yerleştirin
Rezervuar içerisine içi su dolu bir pet şişe koyarsanız, her sifonu çekişinizde o pet şişenin kapladığı hacim kadar su tasarrufu sağlamış olursunuz. Tuvalet rezervuarımızı küçülterek yılda 34 ton su tasarrufu yapabiliriz.
8) Gereksiz yere sifon çekmeyin
Tuvaleti çöp olarak kullanmamalısınız. 4 kişilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcanmış olur. O yüzden lütfen tuvaleti çöp kutusu gibi kullanmayalım.
9) Çamaşır makinasını ekonomik kullanın
Evde, çamaşır makinası konusunda yapacağınız aile fertleri arasındaki iş birliği ailenizin büyük miktarda su tasarrufu yapmasını sağlayacaktır. Bir çamaşır makinası tek çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinayı tam doldurmadan çalıştırmazsanız su tasarrufu için büyük bir katkıda bulunmuş olursunuz. Çamaşır makinenizi haftada bir kez bile az çalıştırmak yılda 9 ton su tasarrufu etmenizi sağlar.
10) Traş olurken suyu kapatın
Suyu kapatarak traş olmak kişi başına yılda 12 ton su tasarrufu yapmanızı sağlar.
11) Arabanızı gerekmedikçe yıkamayın
Çok gerekmedikçe arabanızı yıkamayın, nemli bezlerle silerek temizleyin veya bir kova su ile yıkayın.
12) Çocuklarınıza su tasarrufunu öğretin
Geleceğimiz olan çocuklarımıza her kullanımdan sonra musluklarınızı sıkıca kapatmayı öğretin.

13) Kullanılmış suları değerlendirelim
Özellikle mutfak alanında kullanılmış suları tekrar kullanarak su tasarrufuna yardımcı olabilirsiniz. Örneğin; yumurta haşladığınız suyu çiçek sulama suyu olarak kullanabilirsiniz.

14) Musluklarınızı değiştirin
Evlerimizde veya iş yerlerimizde kullandığımız klasik musluklar yerine düşük akımlı musluklar kullanmak su tüketimini %25 azaltabilir.

15) Ekmeğini çöpe atma suyunu israf etme
Bir ekmek için 450 litre suya ihtiyaç olduğunu biliyor musunuz? Bir ekmek soframıza gelene kadar 450 litre su harcanıyor. Bu nedenle Türkiye'de her gün 10 milyon ekmek çöpe gidiyor. Dolayısıyla günde 4.5 milyar litre su israf ediliyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER