ÖĞRENCİLERDEN GERİ DÖNÜŞÜM İÇİN ÜRETİM
BİLİM VE TEKNOLOJİDenizli’nin Pamukkale ilçesinde Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, geri dönüşüm otomatı ürettiler. ‘DENATMATİK’ ismi verilen cihazla öğrencilere geri dönüşüm bilinci kazandırmak hedefleniyor.
DENATMATİK geri dönüşüm otomatı pet şişe, cam şişe ve teneke kutu ambalaj atıklarını toplamaya yarıyor. Cihazla toplanan atıkları sensörlerle algılayarak sayan, toplanan atıkların toplam miktarını ekranda gösteren, atıkların kim tarafından atıldığını belirli kodlarla ve kart okuma sistemiyle ekranda gösteren, bu ekran çıktılarını çeşitli alanlarda kullanılabilmesi ile kişilere (öğrencilere) puan veren, geri dönüşüme teşvik eden, geri dönüşüm oranını artıran, dünyanın daha yaşanabilir hale gelmesi için eğitim kurumlarımızda öğrencilerimize geri dönüşüm bilincini aşılayan bir cihaz olması hedefleniyor.
“Türkiye’de okullarımız başta olmak üzere tüm kurumlarımıza DENATMATİK cihazımızı üretip gönderebiliriz”
Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret ederek cihazı yerinde inceleyen İl Milli Eğitim Müdürü Süleyman Ekici, “Orhan Abalıoğlu MTAL tarafından üretilen DENATMATİK cihazımız; çevreye duyarlı gençler oluşturmak ve çevre bilincinin kalıcı hale getirmek için üretilmiş bir cihazdır. Cihazımızın kişiselleştirmesi adına üretilen manyetik kartı ile kullanıcıların geri dönüşüme yaptıkları katkı kayıt altına alınıyor. Cihazın kullanım aşamasında okutulan manyetik karttan sonra geri dönüşüm ürünleri olan cam, plastik ve metal atıklar atıldığında cihaz otomatik ayrışım yapıyor ve depoluyor. Böylelikle atıkların doğaya atılmasının önüne geçerek, çevre bilincine katkı sağlıyoruz. Okulumuzun endüstriyel otomasyon alanı öğretmen ve öğrencilerinin birlikte geliştirildi. Bu çalışmada öğrencilerimiz hem öğrendiler hem de ürettiler. Denizli olarak tüm Türkiye’de okullarımız başta olmak üzere tüm kurumlarımıza DENATMATİK cihazımızı üretip gönderebiliriz” dedi.
İlginizi Çekebilir
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI MANİSA'YA 3 ÖDÜLLE DÖNDÜ
24140 Lavender Robotics ve Bilim Yunusemre 25605 BY-tech takımları Fikret Yüksel Vakfı’nın düzenlediği İstanbul FIRST Tech Challenge (FTC) 2. Offseason yarışmasına katılarak 3 ödül kazandı.
EVLERİNİZİ DOĞAL TAŞ İLE TASARLAMADAN ÖNCE GÖRÜN
Manisa’nın Kula ilçesinden dünyanın dört bir yanına traverten taşı ihracatı yapan Cemar Traverten-Mermer, mermer ve traverten sektöründe öncü olmaya devam ediyor. Müşteriler artık web sitesindeki “Cemar Marble Designer” uygulamasıyla birbirinden farklı traverten taş modellerinin mekanlarında nasıl duracağını önceden görebilecekler.
BAŞARILI ÖĞRENCİLER FİNALE KALABİLMEK İÇİN TER DÖKTÜ
Ortaokul 6. sınıf öğrencileri, Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bilim Yunusemre’nin ortaklığıyla düzenlenen Fen Bilimleri Bilgi Yarışması Yarı Finalinde ter döktü. Yarışmanın finali ise 22 Mart Cuma günü yapılacak.
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI YARIŞMADA HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ
Yunusemre Belediyesi tarafından geleceğini bilim insanlarını yetiştirmek amacıyla kurulan Yunusemre Bilim Merkezi’nden başlayan ve 3 gün sürecek ‘Robot Yarışması’nda lise ile ortaokul öğrencilerini hünerleri sergiledi.