SEZONUN İLK KAYISI HASADI YAPILDI
EKONOMİTürkiye'nin üretim merkezlerinden Mersin'in Erdemli ve Silifke ilçelerinde örtü altında sezonun ilk turfanda kayısıları çıkarken, üreticiye destek maksatlı kilogramı 300 TL'den alındı.
Türkiye'nin turfanda üretim merkezlerinden Mersin'de sezonun ilk örtü altı kayısı hasadı yapıldı. Sezonun ilk hasadı olması dolayısıyla çiftçiye destek maksatlı ürünün kilogramı 300 liradan alındı.
Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Mersin'de birçok ürün de turfanda örtü altında yapılıyor. Özellikle örtü altında Erdemli ve Silifke ilçelerinde erikten, kayısıya kadar bir çok meyve de yetiştiriliyor. Bu senenin ilk örtü altı turfanda kayısıları olgunlaştı. Bu yıl yüksek kalitesiyle kayısı hem yurt içinden hem de yurt dışından büyük talep görerek, siparişler alındı. Toplanan ilk kayısılar yurt içinde büyükşehirlere, yurt dışında ise Ortadoğu ağırlıklı olmak üzere Arap ülkelerine gönderileceği ifade edildi.
İlk hasat için gelen tüccarlardan Mustafa Güven, "Mersin Erdemli Kocahasanlı mevkiinde sezonun ilk sarı kayısı hasadını gerçekleştirmiş durumdayız. Üreticimize kilogramını 300 TL yazdık. İstanbul, Ankara, İzmir ve dış pazar Dubai, Katar gibi yerlere ürünümüzü pazarlayacağız. Bu 300 TL üreticimize katkı olsun diye o şekilde açılışı yaptık" dedi.
Daha ürün toplanmadan büyük rağbet gördü
Turfanda ürünün yoğun talep gördüğünü ifade eden Güven, "Ürünümüz şuanda ilk turfanda ürün olduğu için her taraftan rağbet görüyor. İstanbul'dan Ankara'dan arkadaşlarımız telefon açıyor. Bu ürünlerimize ayrıca Ortadoğu'dan çok güzel talep geliyor. Dubai, Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün'den güzel talep var. Ülkemize katma değer açısından gönderiyoruz, ülkemize döviz olarak geri dönüyor. Örtü altı ürünü yani sera olarak geçiyor, şuan hemen hemen Mersin'de ilk ürünü hasat ediyoruz" diye konuştu.
"Turfanda üreticiye büyük bir ekonomik katkı"
Tüccar ve aynı zamanda üretici Ayhan Eski ise "Turfanda olarak dut ile başladık Ocak ayında Allah'ın izniyle, arkasından çileğimizi çıkardık, arkasından eriğimizi çıkardık, bunların yanında kayısımızı da yetiştirdik. Turfanda Erdemli ve Silifke'ye büyük ekonomik katkıda bulunmaktadır. Tüccarlarımız da buraya yönelmektedir. Bu da bizim için bir şans, erken çıkması" ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
BAYRAM TATİLİ SONRASI YAPRAK MESAİSİ BAŞLADI
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde nisan ayında alımlarına başlanan taze bağ yapraklarında bayram tatilinin ardından alımlar yeniden başladı. Bayram öncesi kilosu 20 TL’den alınan yapraklar tüccarlar tarafından 25 TL’den alınmaya başladı.
TEK ASMADA 70 SALKIM ÜZÜM
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde evinin bahçesine 18 yıl önce diktiği uslu cinsi asmadan bu yıl 70 salkım üzüm alan Bekir Yılmaz, her yıl olduğu gibi üzümleri komşularına ve misafirlerini ikram ettiğini söyledi.
MANİSADA BÜYÜKŞEHİRDEN ÇİFTCİLERE DESTEK
Manisa Büyükşehir Belediyesi, doğal afetlerden zarar gören üreticilere destek olmak için çalışma başlattı. Zarar gören küçük üreticilere yönelik destek karar tasarısı Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında görüşülerek ilgili komisyona sevk edildi.
BAŞKAN BALABAN PAZARCI ESNAFINI DİNLEDİ
Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Pazarcılar Odası Başkanı Destan Bulgay ve yönetimini ağırladı. Yunus Emre Kültür Parkı İrfan Meclisi’nde gerçekleştirilen toplantıda pazarcı esnafının sorunlarını dinleyen Başkan Balaban, sorunların çözümü için birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.