TÜRKİYE'DE 20 KİŞİDEN BİRİ BÖBREK HASTASI
SAĞLIKTürkiye'de 20 kişiden biri ileri evre böbrek hastası.
Denizli Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Bilge, Türkiye'de 20 kişiden birinin ileri evre böbrek hastası olduğunu belirterek, önemli uyarılarda bulundu.
Dünya Böbrek Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Özel Egekent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Bilge, böbrek hastalığının hem ülkemizde hem de dünyada yaygın bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Ülkemizde 6 kişiden 1’inin böbrek hastası ve neredeyse 20 kişiden 1 kişinin de ileri evre böbrek hastası olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Ahmet Bilge,
oranın büyüklüğüne dikkat çekerek, toplumu böbrek sağlığına dikkat etmeleri konusunda uyardı.
“Böbrek hastalığı belirtilerini gözden kaçırmayın”
Uzm. Dr. Ahmet Bilge, böbrek hastalığının belirtilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyerek; kendinizi normalden fazla yorgun hissediyorsanız, bulantı ve kusma varsa, sık idrara çıkma, idrarda kan görme, uykusuzluk, tat almada değişiklik, el, ayak ve yüzde şişlik, ciltte kuruluk ve döküntü varsa doktora başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi. Belirtiler doğrultusunda hastaya hızlı bir şekilde müdahale edilmesinin önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Bilge, aksi takdirde hastalığın ilerleyerek böbrek yetmezliği ile sonuçlanabileceğini söyledi.
Böbrek sağlığınız için bu tavsiyeleri dikkate almanız önemli
Vücudun filtresi diyebileceğimiz böbreğin kandaki atık maddeleri süzdüğünü ve hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Ahmet Bilge, böbrek sağlığı için bazı tavsiyelerde bulundu. Böbrek hastalığının birçok hastalığın, özellikle hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların kontrolsüz seyretmesinin bir sonucu olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Bilge, “Önemli olan mevcut hastalığın kontrolünü sağlayarak böbrek hastalığının oluşmasını ve ilerlemesini engellemektir. Bu amaçla gereği kadar sıvı tüketilmeli, gerekmedikçe ağrı kesici ve ilaç kullanımı kısıtlanmalı ve hastalığın düzenli kontrolü sağlanmalıdır. Her şeyde olduğu gibi böbrek sağlığı için de hareket çok önemli. Düzenli egzersiz yapılmalı, dengeli beslenmeli ve özellikle tuz tüketimi kontrollü olmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
DR. ARIOĞLU'NDAN ÖZELLİKLE TARIM İŞÇİLERİNE SICAK UYARISI
Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesindeki Aile Sağlık Merkezi Doktoru Gizem Arıoğlu bölgede yaşanan aşırı sıcakların en fazla güneşin altında çalışmak zorunda olan tarım işçilerini etkilediğini belirterek işçilere hem uyarılarda hem de tavsiyelerde bulundu.
SALİHLİ'DE KÜÇÜK BAŞ HAYVANLAR AŞILANIYOR
Manisa’nın Salihli ilçesinde küçükbaş hayvanların aşılanması ve kayıt altına alınmasına dair çalışmalar sürdürülüyor.
MANİSA ŞEHİR HASTANESİN DE AĞRILARI DİNDİREN POLİKLİNİK
MANİSA (İHA) – Manisa Şehir Hastanesi bünyesinde, her türlü kronik ağrının yanı sıra sebebi bulunamayan şiddetli ağrılarla ilgilenen Algoloji (Ağrı Tedavisi) Polikliniği, 2 buçuk yılda yaklaşık 16 bin hastaya hizmet verdi.
SAĞLIK MÜDÜRÜ KARACA'DAN SICAK HAVA UYARISI
Manisa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Erol Karaca normalin üstünde seyreden sıcak havalara karşı Manisalıları uyardı. İl Sağlık Müdürü Karaca yaptığı uyarıda sıcak havalardan en çok yaşlıların, kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullananlar, kalp, şeker ve solunum yolu hastaları, hamilelerin ve çocukların etkilendiğini vurguladı.