TUZ TÜKETİMİ HANGİ HASTALIKLARI TETİKLER
SAĞLIKAfyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz, fazla tuz tüketimine dikkat çekerek, “Fazla tuz İdrarda kalsiyum atılımını da artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Kemiklerden kalsiyum kaybının artışı ise kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini artırır” dedi.
Korkmaz, günlük beslenmelerindeki tuz tüketimini önemli miktarda düşüren kişilerin, gelecek 10-15 yılda kalp-damar hastalıklarına yakalanma olasılığını yüzde 25 oranında azaldığını ifade etti. Korkmaz, “Tuz, kan basıncını artırır. Bu nedenle, tansiyonu yüksek olanların yemeklerine tuz koymamaları önerilir. Böbrek bozukluklarında, bazı kalp hastalıklarında, vücudun belirli yerlerinde su toplanmalarına (ödem) sebep olur. Tuzun fazlası sadece ödem yapmaz. Damarlarda dolaşan sıvı miktarının artmasına, kan basıncının yükselmesine (hipertansiyon), kalp ve böbrek hastalıkları ile felç riskinin artmasına neden olur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO); yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak; kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram( bir çay kaşığı) olarak önermektedir.
Bu miktar ise yiyeceklere tuz eklemeden, günlük tüketilen çeşitli yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır peynir, turşu, salça, ekmek gibi yiyeceklerden. Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin 2012 yılında yaptığı ulusal çalışmaya göre ülkemizde kişi başına günde 15 gram tuz tüketilmektedir. Bu miktar günlük alınması gereken miktarın üç katına karşılık gelmektedir.
Hayatınızdan fazla tuzu çıkararak, sağlıklı bir ömür sürmeye bir adım atabilirsiniz” dedi.
İlginizi Çekebilir
DR. ARIOĞLU'NDAN ÖZELLİKLE TARIM İŞÇİLERİNE SICAK UYARISI
Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Dadağlı Mahallesindeki Aile Sağlık Merkezi Doktoru Gizem Arıoğlu bölgede yaşanan aşırı sıcakların en fazla güneşin altında çalışmak zorunda olan tarım işçilerini etkilediğini belirterek işçilere hem uyarılarda hem de tavsiyelerde bulundu.
SALİHLİ'DE KÜÇÜK BAŞ HAYVANLAR AŞILANIYOR
Manisa’nın Salihli ilçesinde küçükbaş hayvanların aşılanması ve kayıt altına alınmasına dair çalışmalar sürdürülüyor.
MANİSA ŞEHİR HASTANESİN DE AĞRILARI DİNDİREN POLİKLİNİK
MANİSA (İHA) – Manisa Şehir Hastanesi bünyesinde, her türlü kronik ağrının yanı sıra sebebi bulunamayan şiddetli ağrılarla ilgilenen Algoloji (Ağrı Tedavisi) Polikliniği, 2 buçuk yılda yaklaşık 16 bin hastaya hizmet verdi.
SAĞLIK MÜDÜRÜ KARACA'DAN SICAK HAVA UYARISI
Manisa İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Erol Karaca normalin üstünde seyreden sıcak havalara karşı Manisalıları uyardı. İl Sağlık Müdürü Karaca yaptığı uyarıda sıcak havalardan en çok yaşlıların, kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullananlar, kalp, şeker ve solunum yolu hastaları, hamilelerin ve çocukların etkilendiğini vurguladı.