YERLİ TARIMSAL İNSANSIZ HAVA ARACI TANITILDI
BİLİM VE TEKNOLOJİİlk Yerli Tarımsal İnsansız Hava Aracı (TİHA) tanıtıldı.
Uluslararası Dijital Çiftçi Projesi çerçevesinde Türkiye ve Avrupa’da Tarımda Dijitalleşme Panelinde Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Böğrekci, geliştirdiği ilk yerli Tarımsal İnsansız Hava Aracı'nı (TİHA) tanıttı.
Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde Avrupa Birliği projesi çerçevesinde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Böğrekci, kendisinin kurucu ortak olduğu bir firmanın geliştirmiş olduğu TİHA’nın ilk tanıtımını gerçekleştirdi.
TİHA uçuş ve ilaçlama gösterisiyle başlayan etkinlik, panel ile devam etti. Prof. Dr. Böğrekci, Dijital Çiftçi (Digital Farmer) konulu proje çerçevesinde İtalya, Türkiye, Yunanistan, İspanya, Romanya, Slovenya ve Estonya gibi Avrupa Birliği ülkelerinden yabancı katılımcıların da olduğu panelde, Alprobotics firmasını ve tarımda dijital teknolojileri anlattı.
Prof. Dr. Böğrekci, “Firma, kurulduğu 2020 yılından itibaren TİHA, ‘İnsansız Su Altı Robotu’ ve ‘İnsansız Kara Aracı’ geliştiren çalışmalarını endüstriyel robot kolu projesine yoğunlaşarak devam ettirmektedir. Tanıtımı yapılan TİHA sekiz motorlu, 25 litre ilaç taşıma kapasitesine sahip bir tarımsal insansız hava aracıdır ve tamamen Türk mühendislerinin emekleriyle geliştirmiştir. Buna ek olarak, firma insansız hava araçlarının motor ve elektronik hız kontrol kartlarını kendi bünyesinde imal etmektedir. TİHA yazılımları da tamamen firma bünyesinde geliştirilmektedir. Manuel ve otonom uçuş yeteneklerine sahip olan insansız hava araçlarının tüm laboratuvar ve saha testleri başarıyla tamamlanmıştır. Yerli yüksek teknolojilerin geliştirilmesi ülkemize büyük katkılar sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, "Prof. Dr. İsmail Böğrekci’yi tebrik eder, başarılarının devamını dilerim" ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI MANİSA'YA 3 ÖDÜLLE DÖNDÜ
24140 Lavender Robotics ve Bilim Yunusemre 25605 BY-tech takımları Fikret Yüksel Vakfı’nın düzenlediği İstanbul FIRST Tech Challenge (FTC) 2. Offseason yarışmasına katılarak 3 ödül kazandı.
EVLERİNİZİ DOĞAL TAŞ İLE TASARLAMADAN ÖNCE GÖRÜN
Manisa’nın Kula ilçesinden dünyanın dört bir yanına traverten taşı ihracatı yapan Cemar Traverten-Mermer, mermer ve traverten sektöründe öncü olmaya devam ediyor. Müşteriler artık web sitesindeki “Cemar Marble Designer” uygulamasıyla birbirinden farklı traverten taş modellerinin mekanlarında nasıl duracağını önceden görebilecekler.
BAŞARILI ÖĞRENCİLER FİNALE KALABİLMEK İÇİN TER DÖKTÜ
Ortaokul 6. sınıf öğrencileri, Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bilim Yunusemre’nin ortaklığıyla düzenlenen Fen Bilimleri Bilgi Yarışması Yarı Finalinde ter döktü. Yarışmanın finali ise 22 Mart Cuma günü yapılacak.
GELECEĞİN BİLİM İNSANLARI YARIŞMADA HÜNERLERİNİ SERGİLEDİ
Yunusemre Belediyesi tarafından geleceğini bilim insanlarını yetiştirmek amacıyla kurulan Yunusemre Bilim Merkezi’nden başlayan ve 3 gün sürecek ‘Robot Yarışması’nda lise ile ortaokul öğrencilerini hünerleri sergiledi.