© Manisa İnternet Haber 2019

YEŞİL OSB

Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na "Yeşil OSB" tanımı eklendi.

Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’na “Yeşil OSB” tanımı eklendi.

Yeşil OSB, kaynak ve enerji verimliliği, yalın üretim, endüstriyel atık işbirliği ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetimsel açıdan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterler çerçevesinde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından sertifikalandırılan OSB’leri kapsayacak.

Yeşil OSB olmak için hazırlanan projeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca kredilendirilecek ve öncelikli olarak değerlendirilecek. Arsa satışları, müteşebbis heyetin belirleyeceği ve şeffaflık ilkesi kapsamında yönetmelikte belirlenen esas ve usullere uygun gerçekleştirilecek. OSB içinde parsel tahsisleri, şeffaflık ilkesi kapsamında yapılacak.

“OSB düzenlemesi sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşıyor”

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, OSB’lerle ilgili kanun değişikliğinin, sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşıdığını belirtti.

Ardıç, “Yeşil OSB”lere verilecek desteğin, öncelikle sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşıdığını kaydederek, “Bu demektir ki kaynak ve enerji verimliliği, yalın üretim, endüstriyel atık işbirliği ve çevreye duyarlı OSB’lerle yolumuza devam edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

Yeşil OSB’lerin sayısının artmasının ve hızlı bir şekilde üretime geçmesinin makroekonomik anlamda, nitelikli ve katma değeri yüksek üretimin önünün açılması anlamına geldiğini aktaran Ardıç, “Yenilenebilir enerji, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik kavramlarını bünyesinde toplayan ‘yeşil ekonomi’ Ankara Sanayi Odası olarak bizim de önceliğimizdir. Çünkü yeşil ekonomi, ekolojik problemleri ve çevresel riskleri önemli oranda azaltırken, aynı anda insan refahını ve sosyal eşitliği artıracak bir yol haritasıdır ve her alanda uygulanması gerekir.” ifadelerini kullandı.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Çamur ise, “Yeşil OSB’ler”in yatırımda ciddi fırsatlar ortaya çıkararak, üretim ve ihracatı destekleyeceğini bildirdi.

Çamur, OSB’lerin artık yeni bir dönüşüm sürecinde olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Yeşil dönüşüm sürecine etkin uyum sağlamamız halinde küresel piyasalardaki etkinliğimizin ve özellikle Avrupa Birliği (AB) pazarındaki gücümüzün artacağına, yabancı yatırımcıların ülkemize dönüşünün hızlanacağına inanıyoruz. En önemlisi de insan ve çevre sağlığının korunması, üretimde tasarrufla elde edilecek ekonomik büyüme. Bilindiği üzere 2021’de Paris İklim Anlaşması’nın TBMM tarafından onaylanması Türkiye açısından bir dönüm noktası olmuştur. Buna göre Türkiye, emisyon azaltımı politikaları konusunda çok iddialı bir yola girmiş ve kendisine 2053 net sıfır emisyon hedefi koymuştur. Yeşil dönüşüm süreci bu hedefe ulaşmada kilit rol oynayacaktır.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER