Daha çok bahar aylarında ataklarının görüldüğü astım hastalığı hayatı da olumsuz etkileyebilmekte.
Net olarak belirli yiyecekler astım hastalığına iyi gelir diyemeyiz ama ataklarını azaltmak veya hastanın kendini daha iyi hissetmesini sağlamak mümkün.
Bol lifli beslenin
Lifden yetersiz beslenmek daha fazla işlenmiş yiyecek tüketmek astım riskini artırmakta. Astım ataklarını azaltmak için bol sebze ve uygun miktarda meyve tüketmek önemli. Sebze ve meyvelerdeki vitamin, mineral ve antioksidan maddeler akciğerin sağlıklı çalışması için gerekli.
Haftada 2 kez balık tüketin
Astım hastalarının sıklıkla balık tüketimini önermekteyiz. İçeriğindeki omega-3 yağ asidi akciğerde enflamasyon oluşumunu önleyebilmekte.
E vitamini oldukça önemli
E vitamininden zengin besinlerin tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirip akciğer sağlığını koruyor. Bitkisel yağlar, badem, soya, tam tahıllı ürünler, ayçekirdeği, avokado ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi önemli. Diyetisyen Özlem Sert Aydın
Magnezyumdan zengin besinlere ağırlık verin
Magnezyum minerali de yine astım hastalarında akciğerin normal fonksiyonları ve oksijen taşıması için gerekli bir mineral. Yetersiz magnezyum seviyesi nefes alış verişlerde sıkıntı, hırıltılı nefes oluşturabilmekte. Astım hastalarının çoğunda da magnezyum eksikliği görülebilmektedir. Ispanak, marul, kereviz, taze fasulye, salatalık, fındık, badem, muz magnezyumdan zengin besinlerdir.
İdeal kilonuzda olun
Yüksek kilo herkeste olduğu gibi astım hastalarının sağlığını da olumsuz etkilemekte. Çalışmalara göre astım hastaları kilo verdiklerinde semptomlarda da azalma görülebilmektedir. Kilo enflamasyonu artırmakta, solunum sisteminin de düzensiz çalışmasına neden olabilmektedir.
Tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durun
Astım hastalarının kullandığı ilaçlar ödem sorununu tetikleyebilir ve bu durumda astım ataklarını artırır. Ödem oluşumunda tuzlu ve şekerli yiyeceklerin sıklığı ve miktarı önemli.
Yorum Yazın