Ağaçlar karada yer alan canlı yaşamlarının ana omurgalarından bir tanesidir; ağaçların kalp atışları olduğunun ispatlanması gerçekten özel.
Ağaçların faydaları saymakla bitmediği için, en insan dediğimiz insandan bile daha çok bizlere yardım etmesi, sevgisini vermesi zaten kalpleri olduğunu bize ispat etmişti; ama şimdi kalp atışı olduğunu bilim adamları sayesinde biliyoruz! Araştırmacılar ağaçların daha önce hiç fark etmediğimiz kadar yavaş olan bir kalp atışları olduğunu keşfettiler.
Şimdiye kadar, bilim adamları suyun ağaçların içinden ozmoz yoluyla ilerlediğini sanıyorlardı. Şimdi ise, ağaçların gövdelerinin ve dallarının, büzülmekte ve kalbin vücudumuzdan kanı alması gibi, köklerden yapraklara kadar su pompalamak için genişlediğini keşfettiler.
Nabzımızla bir ağaç arasındaki tek fark kan basıncını düzenlemek yerine , ağaçların her iki saatte bir ya da daha fazla bir sürede kalp atışı yani suyu atma olayını yaparak, su basıncını düzenlemeleridir.
Ağaçlar da Uyuyor
Ağaçlar üzerinde yapılan bir çalışma sırasında, Huş ağaçlarını izlemek için lazer kullanan araştırmacılar, uykuya benzer fiziksel değişiklikleri ortaya çıkardı. Bu sebepten dolayı, orman patikasında gece doğa yürüyüşü yapmaya çıkarsanız ses çıkartmayın! Çünkü ağaçlar da uyuyor .
Ağaçların, küçük bitkilerde olduğu gibi gündüz/gece döngüsüne sahip olup olmadıklarını araştıran bilim insanları bu ilgi çekici sonuca ulaşmışlar
Ağaçların uykusu
İki huş ağacını lazer işaretleme sistemi kullanarak yaptıkları deneyde, gece uykusuzluğunun göstergesi olan fiziksel değişikliklerini kaydetmişler; huş ağacı dallarının uçları, gecenin sonuna doğru 4 santim kadar aşağıya sarkma göstermiş.
Araştırmacılar, “Değişimler çok büyük değil, yaklaşık 5 metre yüksekliğinde ağaçlar için yalnızca 10 cm’ye kadar, ancak bu sistematik ve ölçüm cihazlarımızda bunu doğrular nitelikte.”
Araştırmacılar, bırakma/kendini salma etkisinin, ağacın iç su basıncında yani turgor basıncı olarak bilinen basınçta bir azalmanın neden olduğuna inanıyor. Güneş ışığı olmadığı için geceleri fotosentez gerçekleşmediğinden, ağaçlar güneşe karşı açılı olacak dalları gevşeterek büyük olasılıkla enerji tasarrufu sağlar.
Yorum Yazın