MANİSA’DA BİNALAR KÜFLENDİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MANİSA’DA BİNALAR KÜFLENDİ
Manisa Akademik Yapı üçte birinde küf, mantar ve bakteri bulunan binaların korunması amacıyla Yunusemre ve Şehzadeler Belediyesi ile iki gün sürecek mantolama semineri düzenleyecek.

Haber: Nezih VAROL

Manisa’daki binalarda gerekli olan, dıştan ısı yalıtımı olarak da bilinen mantolama yapılmadığı için büyük sorunlar ortaya çıktığı belirtiliyor. Manisa’daki binaların üçte birinde küf, mantar ve bakteri olduğunu bilgisini veren Manisa Akademik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı ve Yalıtım Uzmanı Abidin Yatkın bu sorunları azaltmak ve son tüketici olan vatandaşları bilgilendirmek amacıyla Yunusemre ve Şehzadeler Belediyesi ile birlikte iki gün sürecek mantolama semineri düzenleyeceklerini söyledi. İZODER İnşaat Mühendisi Güneş Yüzügür Yunusemre Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Vacide Merter Elmalı ile 19 Aralık Perşembe günü Yunusemre Belediyesi Millet Çarşısı’nda saat 15.00’de, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Atilla Efendioğlu ile de 20 Aralık Cuma günü Şehzadeler Belediyesi Bedesten Salonu’nda aynı saatte konuşmacı olarak yer alacak. Yalıtım Uzmanı Abidin Yatkın basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda ortaya konacak çalışmayla ilgili bilgi verdi. Yatkın, “Enerji Bakanlığı tarafından bir yönetmelik yayınlandı. Tüm binalarda enerji kimlik belgesi alınmasıyla ilgili 31 Aralık tarihine kadar süre var. Enerji kimlik belgesi bir karnedir. Bu karneyi almadan önce Manisa’da ve Türkiye’de bir takım çalışmalar başladı, özellikle son tüketici bacağında, son tüketiciler genel olarak binalarda enerji kimlik belgesi almadan önce mantolama eksikliğini gidermeye çalışıyorlar. Mantolama ile ilgili yapılan bu talep bir furyaya dönüşürse bazı uygulamalar çok ciddi biçimde kusurlu ve yanlış olmaya başlayacak” diyerek uyarılarda bulundu.

“ÇOK BÜYÜK BİLGİ EKSİKLİĞİ VAR”

Yatkın açıklamasında şu bilgileri verdi: “Biz bunları izliyoruz. Bunları denetleyen bir kurum ve kuruluşta olmadığı için bu konuda maalesef ortada kaldı. Bu konuyla ilgili belediyelerle yaptığımız görüşmeler olumlu neticelenince birlikte kamuoyunu, halkı, yani son tüketiciyi bilgilendirmek üzere ortak bir çalışma yapalım istedik. Türkiye’de bu konuda en büyük merci malzeme üreticileri birliği olan Türkiye İzolasyoncular Derneği (İZODER) ile iletişime geçtik. İZODER’den kamuoyunu bilgilendirecek bir teknik ekip gelecek. Seminer hem Yunusemre hem de Şehzadeler’de gerçekleşecek. Biz bu seminerlerde mimar ve mühendisler dışında son tüketiciyi de görmek istiyoruz. Çünkü asıl hedef onlar. Birçok apartman ve site hiç kimseye danışmadan kendilerince karar alarak bu işi yapıyor. O kadar kötü sonuçları var ki biz Manisa’da bunu maalesef izliyoruz. Kimisi yangın konusunda yanlış uygulamalar yapıyor, kimisi ısı yalıtımıyla ilgisi olmayan o kadar yaptığı paraya, masrafa rağmen hiçbir katkısı olmayacak uygulamalar yapıyor, kimisi de sonra çok ciddi problemler yaşayacağı hatalar yapıyor. Burada bir bilge aranmıyor, bir karne aranmıyor. Burada bir denetim kuruluşu yok ve bu iş kontrolsüz biçimde Manisa’da hızla yayılmaya başladı. Umarım bu iki seminer Manisa halkını, kamuoyunu bilgilendirir ve bu yanlıştan bir an önce dönülür. Aksi taktirde ciddi bir kayıp var ülke ekonomisi için, hem de insanların parası boşuna gidiyor. Dolaysıyla burada en büyük problem bilgi eksikliğidir” dedi.

“YALITIM CİDDİ TASARRUF SAĞLAR”

Isı yalıtımının birçok faydasının bulunduğunu da ifade eden Yatkın açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Kamuoyunda mantolama diye adlandırılan olaydan bakanlığın, teknik ekiplerin anladığı dıştan ısı yalıtım uygulamasıdır. Dıştan ısı yalıtım uygulaması bir binanın depreme dayanıklı olmasından sonra yapılan gereken en doğru uygulamadır. Çünkü bir bina yapıyorsanız biz mimar ve mühendisler açısından öncelikle ekonomik olması lazım. Ama en önemli konu depreme dayanıklı olmasıdır. İkinci en önemli konuda yani bu mantolama diye adlandırılan ısı yalıtım kaplamasıyla binanın kaplanmasıdır. Burada şu faydaları var bu uygulamanın; doğru yapıldığı takdirde bakanlığın tarif ettiği şekilde, enerji çatı ve pencerede gerekli tedbirler alınmışsa yüzde 50 ile 70’e varan tasarruflar sağlıyor. Çok ciddi bir tasarruftur. Ülke ekonomik kaynakları açısından, doğayı kirletmeme açısından, çevreye duyarlılık açısından ve Türkiye bunu ithal ettiğinden cari açı açısından. Isı yalıtımıyla beraber bina içerisinde konfor sağlıyorsunuz. Her oda aynı sıcaklıkta oluyor. Isı yalıtımıyla ilgili olan problemlerde binalarda siyahlaşma, küf mantar bu bakteri oluşumuna bir süre sonra hastalıklara yol açıyor. Manisa’daki binaların üçte birinde küf, mantar ve bakteri var. Bunlar bir hastalık sebebi. Bunu engelleyemiyorlar çünkü gerekli ısı tedbirlerini almadıkları için. Dış kabuğunu koruduğunuz için taşıyıcı sistemin ömrünü uzatıyorsunuz”.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
JUDOCULAR MADALYALARI TOPLADIÖnceki Haber

JUDOCULAR MADALYALARI TOPLADI

NAZİLLİ PİDE EGE’YE AÇILDISonraki Haber

NAZİLLİ PİDE EGE’YE AÇILDI

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!