Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

KADIN KOOPERATİFLERİ

Kadınlar kooperatif kurmak istediklerinde, Köy Kalkınma ve Tarımsal Amaçlı kooperatifler kurup, kadınları ortak yaparak, adına “Kadın Koop.” derlerdi. Ticaret Bakanlığı Kadın Koop. kurmanın zorluğunu görerek, işi kolaylaştırmak için, “Kadın Girişimi Üretme ve İşletme Kooperatifi” Anasözleşmesi hazırlayarak, kooperatifin kurulması ve işleyişi sürecini kolaylaştırdı.

Ticaret Bakanlığı, Kooperatifler Genel Müdürlüğü, ülkemizde kooperatiflerle yakından ilgilenen, Sosyal Kooperatifçilik ve Yenilenebilir Enerji Kooperatifçiliği konularında çalışmalar yapıyor. Örnek Anasözleşmeler hazırlıyor. Bize de Ticaret Bakanlığı’nın kooperatifçiliği destekleyen, çalışanlarını kutlamak ve başarılar dilemek görevi düşüyor.
Kadın Kooperatifi Anasözleşmesini baştan aşağı okudum. Hazırlayanın eline yüreğine bilgisine sağlık diyorum.

Anasözleşmede Kooperatifin Amacı ve Çalışma Konuları ayrıntılı biçimde ortaya konulmuş. Burada tümünü aktarabilmem mümkün değil. Anasözleşmenin 6. Maddesi aynen şöyle: “Kooperatifin amacı ortaklarının ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçları ile ekonomik faaliyetleri kapsamında yer alan mal ve hizmet üretimi ile bunların pazarlanmasına yönelik ihtiyaçlarını karşılamak, girişimlerini desteklemek, üretim becerilerini geliştirmek, böylece ortaklarının ekonomik menfaatlerini koruyarak sağlıklı ve gelişmiş bir çevrede yaşamalarını sağlamaktır.” Bu kapsamlı tanımın ardından, yapacağı çalışmalar sıralanıyor. Bazılarını aktarıyorum:
1) Ortaklarının ürettiği mal ve hizmetlerin yurt içinde ve yurt dışında pazarlama, tanıtım ve satışına aracılık eder, gerekli ithalat ve ihracat işlemlerini bizzat yapar ya da yaptırır.
2) Ortaklarının ve ortağı olmayan kadınlar için dikiş, nakış, keçe yapımı, seramik ve cam yapımı, el ürünleri tasarımı, moda tasarımı, takı tasarımı, ev yemekleri ve unlu gıda yapımı, pasta, çikolata yapımı ve süslemeciliği gibi üretime yönelik beceri kursları açar.
3) Ortakları için okuma-yazma, bilgisayar, girişimcilik, liderlik, mahalle anneliği, çevre düzenleme, halk sağlığı, kadın hakları ve yaşam kalitelerini iyileştirmeye yönelik çeşitli eğitim programları düzenler, bu konularda kurs ve mesleki eğitim programlarına yönelik uygulama atölyeleri açar.
4) Ortaklarının üretimleri ile seramik, cam, keçe, kumaş, gıda ve her türlü el yapımı hediyelik eşya ürünlerini satın alır, pazarlar ya da pazarlanmasını sağlar, yiyecek-içecek servisi (catering) hizmeti verir.
5) Ortaklarına hizmet, imalat ve ticaret sektörlerinde kendiişlerini kurmaları ve geliştirmeleri amacıyla danışmanlık ve eğitim hizmetleri sağlar ve ürettikleri ürünleri pazarlar. 
Ben sayfam bu kadarına izin verdiği için 25 maddenin ancak 5’ini alabildim.

Kadın Koop’u kuranların, bu Anasözleşme ile hayallerinden geçen her çalışmayı yapabileceklerini, Anasözleşmenin çok iyi hazırlanmış olduğunu bir daha belirtmek isterim.
Kadın Koop Anasözleşmesine göre, ilk Kadın Koop’u kurma önerisi Salihlili kadınlardan geldi. Salihli Belediyesi öncülüğünde ve desteğinde bir kooperatif kuracak Salihlili kadınlar. Onlara yardımcı olabilmek için, Salihli’ye gidiyorum.

Manisalı Kadınlarımızda, Manisa Kadın Koop’u rahatlıkla kurabilirler. Hatta bölgemizde kurulan Kadın Koop sayısını 7’nin üstüne taşıyarak, Kadın Kooperatifleri Birliği bile kurulabilir.

Ticaret Bakanlığı Kooperatifler Genel Müdürlüğü çalışanlarına teşekkürle başladığım yazımı, teşekkürümü yineleyerek noktalıyorum. Kooperatifler kalkınmanın etkili araçları olduğu gibi, aynı zamanda barış kardeşlik dayanışma ve işbirliğini geliştiren demokrasi okullarıdır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın