Zonguldaklılar iyi bilir, aslında kömür madeni bulunan bölgelerde yaşayan herkes iyi bilir, kömür tozunun yoğun olarak solunmasından (Pnömokonyoz) kaynaklı akciğer kanseri maden işçileri için meslek hastalığıdır.
Pnömokonyoz ölümcüldür, bu nedenle maden ocaklarında çalışan binlerce işçi akciğer hastası, yani kanser olmuş ve vaktinden önce ölmüştür.
Kanser olan maden işçileri malülen emekli olurlar, tedavileri sürer, ancak hastalıkları büyük tahribata neden olduğu için hayata tutunmaları mümkün olmaz.
İşte korona da öyle ve bu virüsle en fazla içiçe olanlar sağlık çalışanlarıdır, çalışma ortamlarında yoğun olarak virüs solurlar, her ne kadar önlem ve tedbir alsalar da virüs ortamın ta kendisidir, havanın içindedir, solunmuyor olması mümkün değildir, aynı maden işçisinin her türlü önlem ve tedbire rağmen kömür tozunu solumuyor olmasının imkansızlığı gibi.
Bu nedenle doktorlar, hemşireler, hasta bakım ve diğer sağlık çalışanları korona virüse yakalanıyor ve ölüyor.
İzmir, Denizli, Bursa, Balıkesir ve Manisa Tabip Odası Başkanları bir uyarıda bulunarak hekimlerde motivasyon kaybı ve tükenmişlik olduğunu duyurdu.
Devlet hastanelerinden ayrılanlar arasında göğüs ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları, acil servis çalışanları, aile hekimleri ve hemşireler olduğunu, en büyük korkularının ise pandeminin uzaması halinde istifaların artması olacağını söylediler.
Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay "Kulak burun boğaz doktorları, göğüs ve enfeksiyon hastalıkları uzmanına kadar emekli olanlar, istifalar var. Doktorlar, birtakım önlemler öneriyor, fakat önemsenmiyor. Hekim arkadaşlarımız ‘Bu işin sonu yok, o halde benim çocuğum, ailem var’ diyerek tükenmişlik ve yorgunluk yaşıyor. Bu düşünce sadece hekimlerde değil, sağlık personelinde de var ve her geçen gün artıyor. Maddi ve manevi olarak yalnız bırakılmışlık duygusu, çaresizlik, vefasızlık, tükenmişliğe yol açıyor" dedi.
Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran da "Dünyada 130 ülkenin meslek hastalığı olarak kabul ettiği Covid-19 hastalığı ülkemizde de tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilsin" açıklamasında bulundu.
Peki bu isteklerin yerine getirilmesi zor şartlar altında görev yapan, kendi canını yok sayan, korona soluyan, virüse yakalanan, ölen, geride yaşlı gözler bırakan sağlıkçılarımız için çok mu?
Koronanın bir meslek hastalığı olduğunu tüm dünya kabul ediyor.
Türkiye dünyadan büyük mü?
Facebook Yorum
Yorum Yazın