Mustafa Pala

Mustafa Pala

Mail: pala.mustafa@gmail.com

YUNT DAĞI TURİZME AÇILIYOR

Zafer Kalkınma Ajansı'nın desteği ile gerçekleştirdiğimiz, YUNT DAĞI ALT EYLEM PLANI VE TURİZM DESTİNASYONLARI PROJESİ'nin tanıtım toplantısını Birlik Parkı'ndaki Yunus Emre Bilge Evinde  yaptık .

Tanıtım Toplantımıza Manisa Vali Vekili Yakup Tat, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Belediye Başkan Yardımcıları Şule Uygur ve Kılıç Kaya, Başkan Danışmanı Kefaattin Öz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil,  İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak ve  Zafer Kalkınma Ajansı adına Ömer Akan'ın yanında Proje iştirakçileri olan kurumların temsilcileri katıldılar.

Yunt Dağı Alt Eylem Planı ve Turizm Destinasyonları Projesi kapsamında,  üç adet kitap ve Yunt Dağı Turizm Destinasyonlarını gösteren bir harita hazırlandı.  Yunt Dağı Alt Eylem Planı ve Turizm Destinasyonları Projesini Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi ve Ege Derneği ortaklığında, iştirakçilerimiz Celal Bayar Üniversitesi, Yunusemre Belediyesi, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası ile Yunt Dağlılar Derneği'nin katkılarıyla gerçekleştirdik. Bu proje ile Yunt Dağı'nda  kırsal turizmin gelişmesi yolunda  önemli bir adım atılmış oldu.

Proje çalışmaları sırasında Yunt Dağı'nda gitmediğimiz köy, görüşmediğimiz muhtar, taramadığımız kaynak kalmadı. Yunt Dağı kazan biz kepçe olduk. Beyderede asırlık çınarı, Karakılıçlı'da asırlık serviyi, Türkmen köyünde Şelaleleri görünce heyecanlandık. Köselerde Aigai Antik Kentinde geçmişle, antep fıstığı ağaçları ve çilek bahçelerinde gelecekle buluştuk. Toprak damlı taş evler, dumanlı dağlar, masal kahramanları gibi dikilen kayalar, keçi ve koyun sürüleri ilgi odağımız oldu. Yüzlerce fotoğraf çekilip arşivlendi. Kentimizin hemen bitişiğindeki Yunt Dağı ayrı bir dünyaydı sanki, bilmediğimiz, gezip görmediğimiz ayrı bir dünya. Çınar ağaçları gibi ayakta duran yaşlanmış dedeler ve nineler gördük. Onları dinleyip, düşüncelerimizi paylaştığımızda, farkındalık yarattığımızı gördük. Yaşadıkları bölgenin turizmle ve yeni yatırımlarla yazgısının değişeceğine olan düşüncelerini dile getirmeye bizimle paylaşmaya başladılar.  

Yunt Dağı yapılacak yeni yatırım ve düzenlemelerle, sadece ilimiz için değil tüm ülkemiz hatta başka ülkeler için de ilgi çeken bir turizm  alanı haline getirilebilir.  Obasya Projesi ile güzel bir başlangıç yaparak, Yunt Dağı'nda kırsal turizmin gelişmesi yolunda önemli bir adım atmış olduk.  Gittiğimiz yolda, her açtığımız kapının ardından yeni bir kapıların aralanmakta, yeni bir ışığın parlamakta  olduğunu gördük. Obasya güçlü bir lokomotif oldu sanki, lokomotife yeni vagonlar eklenmesi yeni projelerin hayata geçirilmesi  yolunda umutlarımız ve isteğimiz güçlendi.
Obasya Projesi ile Görkemli geçmişimizden mutlu geleceğimize köprüler kurmak için yola çıkmıştık. Köprünün bir ayağında görkemli bir geçmiş, bilgi ve birikim, diğer ayağında  umut vardı. Atayurttan Anayurda uzanan projemizin adını Obasya koyduk.  Zafer Kalkınma Ajansı ve TKDK projelerimize hibe desteği sağladı. Proje hazırlama, projeye kaynak  bulma ve yaşama geçirme üzerine çalışırken, eylem içinde yeni bilgiler, yeni deneyimler edindik yeni dostlar kazandık. Kazandıklarımızın Yunt Dağı'nın yazgısının değişmesine katkı sağlayacağını  hep birlikte göreceğiz. Çalışmalarımız sürecek.  Yeni projeler hazırlayacağız. Hazırladığımız her proje:  Gerçeğe uygun olacak. İlgililerinin tümü için adil ve yararlı olacak. Varolan dostlukların güçlenmesi ve yeni dostlukların kurulması, İşbirliği ve dayanışma kültürünün gelişmesine katkı sağlayacak. Daha önemlisi her projemiz hem yapılabilir hem de sürdürülebilir olacak. Sürdürülebilirliğinin güvencesi, projenin çok sayıda sahibinin olmasıdır.  Projenin bitiminde, tarihin, doğanın ve folklorun Yunt Dağında bizi beklediğini gördük.

Facebook Yorum

Yorum Yazın