Manisa'da Yaşam (21.02.2020 Özet)

Radyo HİRAŞ’da ilgiyle takip edilen ‘Manisa’da Yaşam’ programda bu hafta kurak toprakları suyla buluşturan Hayri Dağlı’nın çalışmaları ve minik Meryem’e yardım kampanyası konuşuldu.

Haber: Nezih VAROL

HİRAŞ Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Emin Uygur’un Radyo HİRAŞ için hazırlayıp sunduğu, Manisa Birlik Başkanı Mustafa Pala’nın yorumlarıyla renk kattığı ‘Manisa’da Yaşam’ programının bu haftaki konuları kıtalar arası seyahat ederek kurak toprakları suyla buluşturan Hayri Dağlı’nın çalışmaları ve yurt dışında üretilen yüksek fiyatlı ilaçlara yaşamı bağlı olan minik Meryem için başlatılan yardım kampanyası oldu. Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur Meryem için maddi yardımda bulunabilecekleri destek olmaya, manevi yardımda bulunabilecekleri ise hayır duası okumaya davet etti. Program her zaman olduğu gibi Mustafa Pala’nın Manisa İnternet Haber için yazdığı köşe yazısının okunmasıyla başladı. Pala, ‘Hayri Dağlı’ başlıklı yazısında düşüncelerini şöyle ifade etti:

HAYRİ DAĞLI

Afrika köylülerinin hayatını değiştiren Türk: Hayri Dağlı. Yaklaşık bir haftadır Hayri Dağlı’yı konuşuyoruz. Hayri Dağlı adını Oya Yavaş’tan duydum. Duyunca da duymakta ne kadar geç kaldığımı düşünerek üzüldüm. Ve Hayri Dağlı’yı araştırmaya başladım. Hayri Dağlı’yı tanıdıkça yaptıklarını öğrenince, sıra dışı bir insan olduğunu gördüm. Aynen Manisa Tarzanı gibi sıra dışı bir insan. Adı ve anısı yaşayacak bir insan. Biz nasıl Manisa Tarzanı’nın adını ve anısını yaşatıyorsak, Afrika köylüleri de Hayri Dağlı’nın adını ve anısını yaşatacaklardır. Sadece Afrika köylüleri değil, biz de yaşatmalıyız... Elimiz ya da herhangi bir yerimiz kesildiğinde acısını duyuyorsak canlıyız. Başkasının eli kesildiğinde onun acısını duyuyorsak insanız. İnsanlar aç ve susuz kaldığında, dünyanın neresinde olursa olsun ağaçlar kesildiğinde, hayvanlar öldürüldüğünde yüreğimiz yanıyorsa ve yardıma ihtiyacı olana elimizi uzatıyorsak gerçekten insanız. İnsanoğlu haydi uzat elini... Doğa gönüllüsü Hayri Dağlı, sudan, temiz gıdadan, elektrikten ve eğitimden yoksun Afrika köylülerinin hayatına dokundu.  Afrika’da yürüttüğü ‘Akıllı Köy’ projesi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından ‘sürdürülebilirliğe örnek en iyi 5 proje’ arasında gösterildi. Hikâyesini yakında bir Netflix belgeselinde de izleyeceğiz Hayri Dağlı’nın... Hayri Dağlı’nın uyguladığı model; köylere sondaj açılması, güneş enerjisiyle her eve Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun su sağlanması, tarım bahçeleri ve sulama sistemleri kurulması, biyolojik tohum destekleri ve sürdürülebilir tarım eğitimleri sağlanması gibi bölümleri içeriyor. Ayrıca köylere çocukların okuma yazma, matematik ve yaratıcı düşünme teknikleri öğrendiği laboratuvarlar kuruluyor... Hayri Dağlı’yı Manisalılar da görsün dinlesin yakından tanısın istedik... Oya Yavaş ile birlikte, Manisa Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Necmettin Okumuş’a gittik. Hayri Dağlı’yı Manisa’ya getirelim dedik. Milli Eğitim Müdürü Mustafa Dikici ile görüştük. Olumlu yanıtlar alınca, konuyu Manisa Valimiz Sayın Ahmet Deniz’e taşıdık. Sayın Valimize tüm emeği geçenlere, bize destek veren, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz’a Manisalılar adına yürekten teşekkür ediyorum. HAYRİ DAĞLI MANİSA'YA GELİYOR, 333... 3’üncü ayın 3’ünde saat 3’de... MTSO Konferans Salonu’nda...

“ACIYI PAYLAŞMAK GEREK”

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur yayın ortağı Mustafa Pala’nın “Başkasının eli kesildiğinde onun acısını duyuyorsak insanız” şeklindeki yorumunu hatırlatarak şunları söyledi: “Evet gerçekten de öyle; biz kendi acımızı duyuyorsak bu bizim canlı olduğumuzu kanıtlar, ama başkasının, hatta başka tüm canlıların acısını hissedebiliyor ve onlara yardım ediyorsak bu insan olduğumuzu gösterir. Hayri Dağlı’nın Manisa’da Manisalılarla gerçekleştireceği buluşmayı ben de şimdiden çok merak ediyorum, mutlaka kendisinden öğrenilecek çok şey vardır, özellikle su olmayan kıtalarda yaptığı çalışmanın bir benzerini Türkiye’de kendi insanlarına da yapacak olması çok güzel. Susuzluk çok kötü bir olay, su hayat demektir. Hayri Dağlı’nın uyguladığı model olan köylere sondaj açılması, güneş enerjisiyle her eve Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun su sağlanması, tarım bahçeleri ve sulama sistemleri kurulması, biyolojik tohum destekleri ve sürdürülebilir tarım eğitimleri sağlanması müthiş bir çalışma, tebrik ederim, başkalarının acısını hissediyor ve yardım ediyor, üstüne de köylere çocukların okuma yazma, matematik ve yaratıcı düşünme teknikleri öğrendiği laboratuvarlar kuruyor. Dağlı’nın benzer bir modeli Türkiye’de hayata geçirmek istemesi çok güzel, kendi insanlarımız da bu imkanlardan yararlanır ve sorunları çözülür”.

“MİNİK MERYEM’İ UNUTMAYALIM”

Program yapımcısı Rıfat Emin Uygur, Manisa İnternet Haber’de yer alan ‘Minik Meryem’i Yaşatalım’ başlıklı haberi de hatırlattı. Uygur şunları söyledi: “Valimiz Ahmet Deniz’in de başlatılan yardım kampanyasını desteklediği minik Meryem’in hayata tutunma mücadelesi devam ediyor” dedi. Uygur şunları söyledi: “Nadir görülen beyincik erimesi hastalığının pençesinde olan ve kendisine uzanacak yardım elini bekleyen 3 buçuk yaşındaki Meryem Karaman için seferberlik başlatıldı. Valimiz Ahmet Deniz de yardım kampanyası başlatılmasına destek oldu. Karaman ailesi de yurtdışından temin edilebilen ve hastalığı durduran ilacı alabilmek için mücadeleye devam ediyor. NCL Tip 2 (beyincik erimesi) hastalığıyla mücadele için başlatılan tedavisi oldukça maliyetli. Bir doz ilaç 1 milyon lirayı buluyor. Ben Manisalı hayırseverlerin duyarlı olduklarını biliyorum. Minik Meryem için maddi yardımda bulunabilecekleri destek olmaya, manevi yardımda bulunabilecekleri ise hayır duası okumaya davet ediyorum. İrtibat numarası 0 545 351 54 15. Kiminin parası, kiminin duası Meryem’i yaşatacak, buna inanıyorum”.

Dolu dolu sohbetlerle yaşanan bir ‘Manisa’da Yaşam’ programı daha Rıfat Emin Uygur’un birlik ve beraberlik mesajıyla son buldu. Uygur “Hiç kimsenin burnunun bile kanamadığı bir hafta diliyorum, Allah güvenlik güçlerimizi, vatanı için nöbet tutan asker ve polislerimizi korusun” dedi.

 

Son Eklenen Videolar